Aszalt gyümölcsös torta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, séfkés, sütő, sütőforma, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, gyúrás, hámozás, hűtés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, töltés, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg liszt
15 dkg vaj
5 dkg mandula
1 db narancs
2 db tojás
10 dkg kristálycukor
ízlés szerint só
Töltelékhez:
10 dkg aszalt sárgabarack
10 dkg aszalt szilva
6 dkg kristálycukor
3 evőkanál méz
8 dkg liszt
3 db tojás
4 dkg vaj
1 nagyobb alma
1 nagyobb narancs
3 dkg fenyőmag
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Daráljuk finomra a mandulát egy evőkanálnyi cukorral a mixerben. Daraboljuk fel a vajat, morzsoljuk el a liszttel. Alakítsunk ki középen egy mélyedést, majd gyűjtsük ide 2 tojás sárgáját, a reszelt narancshéjat és egy kevés sót. Gyúrjuk össze a hozzávalókat. Fontos, hogy a kezeink hidegek legyenek. Formázzuk a tésztát cipó alakúra, majd tegyük frissentartó fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe.

2. A krémhez olvasszuk meg a vajat vízfürdőbe állított főzőedényben. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. Gyűjtsük egy tálba a mézet, a cukrot, egy csipet sót, az egész tojást és 2 tojássárgáját. Tegyük a tálat vízfürdőbe, majd kezdjük el összedolgozni a kézi habverővel, miközben melegítjük. Addig verjük, míg habos krémet nem kapunk. Emeljük ki a tálat a vízfürdőből. Szitáljuk a krémhez a lisztet, valamint adjuk hozzá a narancs levét, lereszelt héját és a langyos olvasztott vajat.

3. Nyújtsuk a tésztát lisztezett deszkán 3 mm vékonyra. Vajazzuk és lisztezzük a 24 cm-es formát. Melegítsük a sütőt a kívánt hőmérsékletre (gázsütőt 170 fokra, elektromost 190-re). Egyengessük a tésztát a formába. Igazgassuk el az oldalát, és szurkáljuk meg az alját egy villával.

4. Vagdaljuk fel az aszalt szilvát és sárgabarackot vágódeszkán egy széles pengéjű késsel. Szórjuk meg a tésztát a gyümölccsel. Hámozzuk meg az almát, aprítsuk fel, majd terítsük az aszalt gyümölcsre. Simítsuk rá a krémet. Hintsük meg a tölteléket fenyőmaggal, végül süssük a tortát 40 percig. A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni.

Fogyasszunk mellé 10 C-fokos, félédes fehérbort.