Nápolyi pizza Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, nyújtófa, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1.A vajat vagy a margarint forrósítsuk fel egy serpenyőben, és dinszteljük benne üvegesre a finomra metélt hagymát.
2.Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, és forgassuk át az egészet. 3.Fűszerezzük szurokfűvel, sóval, borssal, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
4.Időközben hámozzuk meg a paradicsomot, szeleteljük fel és mossuk meg a szardellafilét, valamint készítsük elő a fekete olívabogyókat. 5.Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a kelt tésztát, és osszuk el négy pizzaformába.
6.A tésztát kenjük meg a paradicsompürével, majd egyenletesen osszuk el rajta a többi hozzávalót.
7.Rakjuk a tetejére a felszeletelt mozzarellát, és 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.
8.Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Középkemény kelt tészta
1. A lisztet szitáljuk egy tálba, morzsoljuk szét az élesztőt, és a cukorral együtt tegyük a liszt közepébe (1. kép).
2. Öntsük hozzá a langyos vizet (2. kép), fedjük le konyharuhával és meleg helyen 30 percig hagyjuk kelni.
3. Adjuk hozzá a sót és az olajat, keverjük át (3. kép), majd az egészből dagasszunk nyújtható tésztát.
4. Formáljunk belőle cipót, késsel vágjunk bele kereszt alakban (4. kép), szórjuk meg liszttel, és további feldolgozásig tegyük félre.