Nápolyi pizza Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, kés, nyújtófa, pizzasütő tepsi, serpenyő, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, párolás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag kelt tészta
1 üveg szardellafilé
8 db paradicsom
20 dkg mozzarella sajt
1 evőkanál apróra vágott szurokfű
20 szem fekete olívabogyó
25 dkg főtt sonka
2 fej hagyma
2 evőkanál vaj
1 csomó apróra vágott petrezselyemzöld
4 evőkanál paradicsompüré

vagy

4 evőkanál ketchup
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1.A vajat vagy a margarint forrósítsuk fel egy serpenyőben, és dinszteljük benne üvegesre a finomra metélt hagymát.

2.Adjuk hozzá a kockára vágott sonkát, és forgassuk át az egészet. 3.Fűszerezzük szurokfűvel, sóval, borssal, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

4.Időközben hámozzuk meg a paradicsomot, szeleteljük fel és mossuk meg a szardellafilét, valamint készítsük elő a fekete olívabogyókat. 5.Nyújtsuk ki lisztezett deszkán a kelt tésztát, és osszuk el négy pizzaformába.

6.A tésztát kenjük meg a paradicsompürével, majd egyenletesen osszuk el rajta a többi hozzávalót.

7.Rakjuk a tetejére a felszeletelt mozzarellát, és 200 C-fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig süssük.

8.Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Középkemény kelt tészta

40 dkg rétesliszt
3 dkg élesztő
2.5 dl víz
1 evőkanál kristálycukor
1.5 kávéskanál só
2 evőkanál olívaolaj

1. A lisztet szitáljuk egy tálba, morzsoljuk szét az élesztőt, és a cukorral együtt tegyük a liszt közepébe (1. kép).

2. Öntsük hozzá a langyos vizet (2. kép), fedjük le konyharuhával és meleg helyen 30 percig hagyjuk kelni.

3. Adjuk hozzá a sót és az olajat, keverjük át (3. kép), majd az egészből dagasszunk nyújtható tésztát.

4. Formáljunk belőle cipót, késsel vágjunk bele kereszt alakban (4. kép), szórjuk meg liszttel, és további feldolgozásig tegyük félre.