Focaccia Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, konyhai mérleg, nyújtófa, séfkés, sütő, tepsi
Eljárások: dagasztás, darabolás, szeletelés, gyúrás, kelesztés, nyújtás, sütés

Adag: 2 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 teáskanál szárított kakukkfű
8 dkg szárított paradicsom
6 evőkanál olívaolaj
25 dkg liszt
½ teáskanál só
másfél dl víz
2 dkg élesztő
1 teáskanál kristálycukor
ízlés szerint durva szemcséjű tengeri só

Elkészítés:

1. Az élesztőt a cukorral és a langyos víz felével elkeverjük. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedét készítünk és beleöntjük az élesztőt.

2. Letakarva 15 percig kelesztjük.

3. Utána sóval, 2 evőkanál olajjal és langyos víz másik felével rugalmas tésztát gyúrunk.

4. Letakarva 45 percig kelesztjük, utána vékonyra nyújtjuk, és további 15 percig kelni hagyjuk.

5. A sütőt 250 fokra (a légkeverésest 220-ra) melegítjük.

6. A paradicsomokat csíkokra vágjuk. a maradék olívaolajat elkeverjük a kakukkfűvel.

7. A tésztába egyenletesen elosztva mélyedéseket nyomunk. Beletesszük a paradicsomot, meglocsoljuk a kakukkfüves olajjal, és meghintjük kevés durva szemcséjű tenger sóval.

8. A sütőben (alul) 6-8 percig sütjük.