Rizs-krokettek Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 90 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, lábas, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, panírozás zsemlemorzsával, párolás, pirítás, sütés, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 10 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg parmezán sajt
45 dkg gömbölyű szemű rizs
2 db tojás
Bundázáshoz:
2 db tojás
5 dkg liszt
8 dkg zsemlemorzsa
5 dl olaj
Töltelékhez:
13 dkg darált borjúhús

vagy

13 dkg darált marhalapocka
2 szelet sonka
10 dkg gomba
2 evőkanál paradicsompüré
1 dl fehérbor
1 csokor petrezselyemzöld
1 evőkanál olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
½ kiskanál kakukkfű
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rizst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, majd a simára kevert tojással és a tojássárgájával meg a reszelt sajttal összekeverjük.

2. A hústöltelékhez a gombát megtisztítjuk, összevagdaljuk, és az apróra vágott hagymával együtt erős lángon kevergetve megsütjük. A darált húst beleforgatva 2-3 percig pirítjuk, majd a finomra vágott sonkát, a paradicsompürét, a fehérbort, a kakukkfüvet meg a borsot is hozzáadjuk, ha kell, utánasózzuk. Kb. 5 percig pároljuk, hogy a felesleges nedvességtől megszabadítsuk.

3. A kihűlt rizsből vizes kézzel 10 gombócot formázunk, mindegyik közepébe 3-3 kiskanál tölteléket burkolunk (1. kép). Összegömbölygetve először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk (2. kép), és 60 percre jégbe hűtjük.

4. A kis gombócokat – egyszerre csak 2-3 darabot – bő, forró olajba rakva körös-körül szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk, és mialatt a többi elkészül, melegen tartjuk.

Vegyes salátát kínáljunk mellé.
Bő zsiradékban süssük, hogy a krokettek „ússzanak” az olajban, így kisebb az esélye, hogy leragadjanak és szétessenek sütés közben.