Rizs-krokettek Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 90 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, lábas, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, panírozás zsemlemorzsával, párolás, pirítás, sütés, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 10 darab
vagy
Elkészítés:
1. A rizst sós vízben megfőzzük, kihűtjük, majd a simára kevert tojással és a tojássárgájával meg a reszelt sajttal összekeverjük.
2. A hústöltelékhez a gombát megtisztítjuk, összevagdaljuk, és az apróra vágott hagymával együtt erős lángon kevergetve megsütjük. A darált húst beleforgatva 2-3 percig pirítjuk, majd a finomra vágott sonkát, a paradicsompürét, a fehérbort, a kakukkfüvet meg a borsot is hozzáadjuk, ha kell, utánasózzuk. Kb. 5 percig pároljuk, hogy a felesleges nedvességtől megszabadítsuk.
3. A kihűlt rizsből vizes kézzel 10 gombócot formázunk, mindegyik közepébe 3-3 kiskanál tölteléket burkolunk (1. kép). Összegömbölygetve először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk (2. kép), és 60 percre jégbe hűtjük.
4. A kis gombócokat – egyszerre csak 2-3 darabot – bő, forró olajba rakva körös-körül szép pirosra sütjük. Papírtörlőre szedve leitatjuk, és mialatt a többi elkészül, melegen tartjuk.