Erőleves darált húsból Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, julienre vágás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg darált sertéshús
15 dkg darált marhahús
1 csésze reszelt parmezán sajt
7 és fél dl húsleves
3 evőkanál olívaolaj
1 csomó petrezselyemzöld
5 dkg húsos szalonna
1 db metélőzeller
1 kávéskanál kakukkfű
1 fej vöröshagyma
1 db piros húsú paprika
1 kávéskanál só
2 dl tejszín
1 kávéskanál rozmaring
2 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd fokhagyma
2 dl vörösbor
1 db zöld húsú paprika
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, és olvasszuk ki benne az apró kockákra vagdalt húsos szalonnát.

2. Adjuk hozzá a vegyes darált húst, és addig kavargassuk, míg a színét el nem veszti.

3. A hagymát és a paprikákat metéljük vékony csíkokra.

4. Tisztítsuk meg a metélőzellert, és szeleteljük fel vékonyan.

5. A fokhagymagerezdeket dörzsöljük el a sóval, majd a zöldséggel együtt adjuk a darált húshoz, és kicsit dinszteljük vele együtt.

6. A paradicsompürét keverjük bele, öntsük fel a vörösborral, majd a húslevessel, és ízesítsük a kakukkfűvel, rozmaringgal, sóval és borssal. Lefedve kb. 25 percig főzzük lassú tűzön.

7. Tálalás előtt keverjük hozzá a tejszínt, és szórjuk meg frissen aprított petrezselyemmel.

8. A reszelt parmezán sajtot külön kínáljuk hozzá.

A hozzávalóknál a zeller meghatározása téves. A recept fotójából ítélve halványító zellerről van szó. A metélő zellernek csak a zöldje használható, s így vékonyan nem szeletelhető.
Azért, hogy valóban „erő”levest kapjunk, legalább a hús 4-5-szöröse szükséges.