DÖDÖLLE VAGY GÁNICA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, fazék, séfkés, sütő, tepsi, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kikeverés, passzírozás, áttörés, pirítás, sütés, szaggatás

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg burgonya
10 dkg liszt
2 db hagyma
2 dl tejföl
2 evőkanál olaj

vagy

2 evőkanál zsír
ízlés szerint só
ízlés szerint pirospaprika

Elkészítés:

A meghámozott burgonyát kockára vágjuk, kevés sós vízben megfőzzük, majd a levében pépesre törjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe. Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk és a zsiradékban világosra pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk. Húshoz köretként, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.

A dödölle vagy más néven gánica, krumplikása a hagymás bélszínlángos és rostélyos kitűnő körete. Ekkor a fűszerpaprika és a tejföl nem szükséges a készítéséhez. Köretként sütés nélkül is tálalható.