Toszkán hagymaleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Tisztítsuk meg a hagymát, és szeleteljük fel vékonyan.
2. A zsírt forrósítsuk fel egy fazékban, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát, a felaprított zöldpaprikát, valamint a sóval eldörzsölt fokhagymagerezdeket.
3. Öntsük fel a fehérborral, utána pedig a húslevessel.
4. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, valamint cukorral.
5. Aprítsuk finomra a majoránnát, és tegyük a levesbe. Lefedve, közepes lángon kb. 15 percig főzzük.
6. Időközben vágjuk kockákra a fehér kenyeret, és pirítsuk aranysárgára az olívaolajban.
7. Szedjük tányérba a hagymalevest, szórjuk bele a pirított kenyérkockákat, és a reszelt juhsajttal megszórva azonnal tálaljuk.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.