Toszkán hagymaleves Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg hagyma
2 és fél dl fehérbor
1 kávéskanál só
2 db zöldpaprika
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál zsír
1 késhegynyi szerecsendió
1 csipet kristálycukor
1 csomó majoránna
3 szelet kenyér
3 evőkanál olívaolaj
7 és fél dl húsleves
4 evőkanál reszelt juhsajt

vagy

4 evőkanál reszelt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors

Elkészítés:

1. Tisztítsuk meg a hagymát, és szeleteljük fel vékonyan.

2. A zsírt forrósítsuk fel egy fazékban, és dinszteljük benne üvegesre a hagymát, a felaprított zöldpaprikát, valamint a sóval eldörzsölt fokhagymagerezdeket.

3. Öntsük fel a fehérborral, utána pedig a húslevessel.

4. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, valamint cukorral.

5. Aprítsuk finomra a majoránnát, és tegyük a levesbe. Lefedve, közepes lángon kb. 15 percig főzzük.

6. Időközben vágjuk kockákra a fehér kenyeret, és pirítsuk aranysárgára az olívaolajban.

7. Szedjük tányérba a hagymalevest, szórjuk bele a pirított kenyérkockákat, és a reszelt juhsajttal megszórva azonnal tálaljuk.

Maradék húslevessel vagy húsleveskockával is készíthető.

Marhahúsleves

100 dkg marhacsont
100 dkg marhahús
1 db póréhagyma
2 db érett paradicsom
4 liter hideg víz
1 nagyobb sárgarépa
1 db szegfűszeg
2 db babérlevél
1 gerezd fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors

1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.

2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve

a teljes főzési idő alatt.

3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.

4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.

5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.