CSIRKÉS BURGONYASALÁTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A salátához:
50 dkg főtt, kockára vágott csirkehús
8 db héjas újburgonya
4 db keményre főzött tojás
1 evőkanál apróra vágott, friss koriander
1 db csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 teáskanál apróra vágott, friss kakukkfű
2 db gyalult cukkini
Az öntethez:
2 evőkanál majonéz
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A saláta készítéséhez főzzük meg a burgonyát enyhén sós, forrásban lévő vízben 15-20 percig.

2. Keverjük össze a (bőre nélküli) csirkét, a cukkinit, a kakukkfüvet, az újburgonyát, a kaliforniai paprikát, a koriandert és a főtt tojást egy salátástálban.

3. Az öntethez keverjük ki az olajat a citrom levével és a majonézzel, majd sóval, borssal ízesítsük. Locsoljuk rá a az előbbi keverékre, és újból keverjük össze.

4. Tálalás előtt 2-3 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.

Könnyen eltüntethetjük az előző napi sültcsirke-maradékot vagy a levesben főtt csirkehúst, ha elkészítjük ezt az ételt. Mivel a cukkinit nem főzzük meg, a lehető legfrissebbet használjuk.
2 db tojás
5 dkg dijoni mustár vagy
1 teáskanál mustárpor
2.5 dl földimogyoró-olaj vagy
2.5 dl olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
1 teáskanál só
ízlés szerint fehér őrölt bors

1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).

2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.

3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).

4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.

5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.