MÁRTOGATÓS GYÜMÖLCSKEBAB Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: alufólia, grillező, grillrács, hurkapálcika/saslikpálcika, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, sütőlap, turmixgép
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, darálás, grillezés, hámozás, hűtés, kimagozás, préselés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db érett, kimagozott mangó
1 kisebb konyhakész, kockára vágott ananász
3 db érett, negyedelt füge
1 evőkanál méz
A mártogatóshoz:
½ teáskanál őrölt fahéj
½ teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál friss, apróra vágott gyömbér
1 teáskanál méz
1 db narancs leve
2 és fél dkg darált pirított amerikai mogyoró
½ dl joghurt
15 dkg szárított körte

Elkészítés:

1. Hat hurkapálcát 30 percre meleg vízbe áztatunk.

2. Elkészítjük a mártogatóst. A korábban 30 percre beáztatott szárított körtét lecsöpögtetjük, robotgépbe vagy turmixba rakjuk. Hozzáadjuk a narancslevet, a gyömbért, a vaníliakivonatot, a joghurtot, a fahéjat, azután 5 dl vízzel simára keverjük.

3. A mártogatós edénybe kanalazzuk. A mézzel és a pirított, darált mogyoróval meghintjük, fahéjjal megszórjuk. Lefedjük, tálalásig félrerakjuk hűlni.

4. A grillt előmelegítjük magas hőfokra.

5. Elkészítjük a kebabot, a negyedelt fügét, a kockára vágott ananászt és mangót (ananász, füge, mangó sorrendben) váltakozva a beáztatott hurkapálcákra szúrjuk.

6. A nyársakat alufóliával fedett sütőlemezre helyezzük. Meglocsoljuk mézzel, majd oldalanként 4-4 perc alatt megsütjük, amíg a mézes külseje kissé „elszenesedik”. A fűszeres körtés mártogatóssal melegen vagy langyosan tálaljuk.