ÉDES-SAVANYÚ ZÖLDSÉGEK TOFUVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, julienre vágás, keverve sütés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg bébikukorica
5 dkg konzerv bambuszrügy
8 szál zöldhagyma
5 dkg zsenge, héjas cukorborsó
22 dkg füstölt tofu
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál mogyoróolaj
1 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál méz
2 evőkanál rizsborecet
2 evőkanál sherry
másfél dl zöldségerőleves
1 evőkanál kukoricaliszt
1 szál sárgarépa
1 db zöld húsú kaliforniai paprika

Elkészítés:

1. Az olajat wokban felforrósítjuk, már majdnem füstöljön.

2. Beledobjuk a reszelt gyömbért és a vékonyan felszeletelt fokhagymát. 30 másodpercig pirítjuk.

3. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a julienne-re (vékony hasábokra) vágott sárgarépát, a héjas cukorborsót és a hosszában félbevágott bébikukoricát. 5 percig kevergetve pirítjuk (1. kép).

4. Hozzáadjuk a félbevágott zöldhagymát, a lecsöpögtetett bambuszrügyet és a tofut (lehet pácolt is) (2. kép). További 2 percig kevergetve pirítjuk.

5. Felöntjük a sherryvel és a rizsborecettel, majd a zöldségerő-levessel (3. kép). Belekeverjük a szójaszószt, a kukoricalisztet és a mézet. Felforraljuk, majd a hőmérsékletet csökkentjük és 2 percig főzzük. Csészékben tálaljuk.

Bármilyen zöldségből készíthető, de ügyeljünk arra, hogy meglegyen a színek kontrasztja.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.