MAROKKÓI GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, őzgerincforma, sütő, sütőpapír, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral

Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál méz
2 db banán
12 dkg kimagozott, apróra vágott datolya
2 db elhabart tojás
7 dkg finomított kristálycukor
10 dkg darabolt vaj
2 és fél teáskanál sütőpor
22 dkg liszt

Elkészítés:

1. Kivajazunk egy 20-25 cm-es hosszúkás, mélyebb tepsit. Az alját sütőpapírral kibéleljük.

2. A lisztet nagy tálba szitáljuk.

3. A vajat kézzel beledolgozzuk a lisztbe, hogy morzsalékos tésztát kapjunk.

4. A cukrot, a datolyát, az összenyomott banánt, a tojást és a mézet összevegyítjük a száraz hozzávalókkal (1. kép). Sima tésztává összedolgozzuk, ami könnyen elválik a kanáltól (2. kép).

5. A kész tésztát az előkészített sütőformába tesszük, a tetejét késsel elsimítjuk (3. kép).

6. A gyümölcskenyeret 160 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, amíg a közepébe szúrt fémtű tiszta nem marad.

7. A kész kenyeret a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra fektetjük.

8. Melegen vagy hidegen, vastag szeletekre vágva tálaljuk.

A kenyér eltartható néhány napig, ha becsomagolva hideg és száraz helyen tároljuk.