LÓTUSZLEVÉLBEN GŐZÖLT CSIRKE RIZZSEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, szűrő, szűrőbetétes párolóedény, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gőzölés, hámozás, pácolás, párolás, pirítás, rák előkészítése, reszelés, gyalulás, szikkasztás, szűrés, töltés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db szárított lótuszlevél
45 dkg rizs
1 teáskanál olaj
1 teáskanál só
4 és fél dl hideg víz
A töltelékhez:
20 dkg sovány, kockára vágott csirkehús
1 teáskanál kristálycukor
½ teáskanál fehér bors
1 teáskanál sötét szójaszósz
1 evőkanál rizsbor
1 evőkanál olaj
6 dkg szárított kínai júdásfüle gomba
2 teáskanál világos szójaszósz
1 db 5 cm-es, friss gyömbér
10 dkg nyers, tisztított garnélarák
20 dkg szűzpecsenye

vagy

20 dkg cha siu

Elkészítés:

1. A töltelékhez a páncéljuktól megtisztított garnélákat 5 perc alatt megpároljuk, és félretesszük. Finomra reszeljük a gyömbért, a rostos részeit kidobjuk, de a kifolyó levét megtartjuk. A csirkehúst a világos szójaszósszal és a gyömbér levével legalább 20 percig hűtőben pácoljuk. Pár percig gőzöljük, pároljuk a páclében, majd félretesszük.

2. Az előzőleg 120 percig hideg vízben áztatott tapadós rizst lecsepegtetjük, és a hideg vízzel lábosba tesszük. Felforraljuk, hozzáadjuk a sót és olajat. Nagyon kis lángon, lefedve 15 perc alatt megfőzzük. 8 részre osztjuk, és félretesszük.

3. A gombából minden vizet jól kinyomkodunk, majd finomra szeleteljük, a kemény részeket kidobjuk. Az áztatóvizet megtartjuk.

4. A töltelékhez wokban vagy mély serpenyőben felhevítjük az olajat, és 2 percig pirítjuk a sertéshúst a garnélával és a gombával. Belekeverjük a rizsbort, a sötét szójaszószt és a cukrot. Ha kell, hozzáöntjük a gomba áztatólevét.

5 Az előzőleg 60 percig hideg vízben áztatott lótuszleveleket leöblítjük, és leszárítjuk. Egy-egy adag rizst teszünk a közepükre, és 10 cm-es négyzetekké lapítjuk. A tetejére adagoljuk a sertéshúsos keveréket és néhány csirkehúsdarabot. Erre még egy adag rizs kerül, majd szorosan becsomagoljuk. Gőzölőedényben 15 perc alatt puhára gőzöljük. 5 percig pihentetjük, majd tálaljuk.