THAI VÖRÖS CSIRKECURRY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fokhagymaprés, kés, reszelő, tűzhely, vágódeszka, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, keverve sütés, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál thai vörös currykrém
50 dkg lebőrözött, kicsontozott csirkehús
1 evőkanál olaj
4 db zöldcitromlevél
6 dl kókusztej
1 evőkanál tamarindkrém
2 gerezd fokhagyma
22 dkg koktélparadicsom
22 dkg édesburgonya
1 darabka 1 cm-es gyömbérgyökér

vagy

1 darabka 1 cm-es galangagyökér
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint korianderzöld

Elkészítés:

1. Wokban olajat forrósítunk.

2. A csirkehúst éles késsel csíkokra vágjuk és megsózzuk. Beletesszük a wokba és 5 percig kevergetve pirítjuk, amíg a hús egy kis színt kap.

3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a frissen reszelt gyömbért vagy galangát (1. kép), a zöldcitromleveleket és a tamarindkrémet. 1 percig kevergetve pirítjuk.

4. Az édesburgonyát meghámozzuk, felkarikázzuk, vastagabb hasábokra vágjuk (2. kép).

5. A wokba tesszük. Felöntjük a kókusztejjel (3. kép) és kis lángon 20 percig főzzük, amíg a mártás kissé besűrűsödik.

6. Hozzáadjuk a félbevágott koktélparadicsomot, az apróra vágott korianderzöldet és időnként megkeverve, további 5 percig főzzük. Jázminrizst kínálunk mellé.

A galangagyökér nagyon hasonlít a gyömbérhez, thai gyömbérnek is hívják. Frissen csak ázsiai élelmiszerboltokban kapható, szárítva és porított formában a hipermarketekben is. A friss galangagyökeret reszelés vagy szeletelés előtt meg kell hámozni.