CSŐBEN SÜLT ZÖLDSÉGEK RIZZSEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás/rétegezés, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg bébikukorica
1 kisebb cukkini
1 szál sárgarépa
10 dkg barna rizs
3 evőkanál zöldfűszer
5 dkg vaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál napraforgómag
2 gerezd fokhagyma
1 fej lilahagyma
10 dkg mozzarella sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A rizst a szokásos módon megfőzzük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat.

2. Megforrósított olajon üvegesre üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát.

3. Hozzáadjuk a hasábokra vágott sárgarépát, a felkarikázott cukkinit, a hosszában félbevágott bébikukoricát (1. kép). 5 percig kevergetve pirítjuk. Sóval, borssal ízesítjük.

4. A párolt rizst összekeverjük a napraforgómaggal, az apróra vágott vegyes zöldfűszerekkel és a zöldségekkel (2. kép).

5. Ráreszeljük a sajt felét és megsózzuk. Tűzálló tálba simítjuk, megszórjuk a zsemlemorzsával és a maradék sajttal (3. kép). Előmelegített, 180 °C-os sütőben 25-30 percig sütjük. Azonnal tálaljuk.

Csőben sült zöldségek rizzsel Csőben sült zöldségek rizzsel Csőben sült zöldségek rizzsel
Fehér rizst vagy fehér és vadrizst is használhatunk hozzá.

PÁROLT RIZS

40 dkg rizs
1 kisebb fej vöröshagyma
1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld
5 cl olaj vagy
5 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só
Felöntéshez::
9 dl víz

A forró zsiradékon, állandó keverés mellett üvegesre futtatjuk a rizst, majd hozzáadjuk a borsot és a petrezselyemzöldet. Kétszer-háromszor megkeverjük és azonnal felöntjük forró sós vízzel. Egyszer-kétszer villával megkeverjük, a közepébe nyomjuk a beirdalt hagymát. Lefedve, előmelegített, 80-90 C fokos sütőbe tesszük. 30-40 perc alatt megpuhul. Ekkor kivesszük belőle a hagymát, és villával, könnyedén fellazítjuk.