TÖLTÖTT KÁPOSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 80 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: húsdaráló, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, előfőzés, főzés, göngyölés, gyúrás, hámozás, hűtés, lerakás, pirítás, szűrés, töltés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg füstölt csülök

vagy

50 dkg füstölt oldalas

vagy

35 dkg füstölt szárazkolbász

vagy

40 dkg füstölt, húsos kolozsvári szalonna
A káposztához:
180 dkg savanyú káposzta
2 teáskanál fűszerpaprika
20 dkg zsiradék
3 fej vöröshagyma
12 db savanyúkáposzta-levél
A töltelékhez:
80 dkg darált hús
1 evőkanál olaj
15 dkg rizs
2 db tojás
másfél teáskanál fűszerpaprika
másfél mokkáskanál frissen őrölt fekete bors
2 és fél teáskanál só
3 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma

Elkészítés:

1. Szűrőkanálban, hideg vízzel mosd meg a rizst, és hagyd lecsurogni, amíg meg nem szárad.

2. Mosd le a húst, és darabold fel. Ha a dagadót választottad, ügyelj rá, hogy a hús szálait keresztben vágd el, különben a szálak rátekerednek a daráló késére, és akadályozzák a darálást. A tarjánál ez nem fordul elő. Ha kész vagy a darálással, tedd a húst a hűtőbe.

3. Mostanra megszáradt a rizs. Az olajat melegíts fel, tedd rá a rizst, 2-3 percig kavargasd, pattogtasd, majd öntsd fel 1 dl vízzel, és adj hozzá 1 teáskanál sót. Megkevered, lefeded, és keverés nélkül hagyd főni, amíg elfövi az összes vizet. Természetesen ekkor még nincs teljesen megfőve a rizs. Csak előfőzted. Hagyd kihűlni.

4. Ha a szálas káposzta nagyon savanyú, önts rá hideg vizet, kicsit mozgasd meg benne, és azonnal nyomd ki belőle a vizet, amennyire csak bírod. Áztatni nem szabad, mert azáltal sokat veszítene a káposzta a jó ízéből. Ha nem kell kimosni, akkor csak nyomd ki a levét. Ez után oszd el a káposztát 2/5-2/5-1/5 részre. A káposztaleveleket nem kell lemosni. A levél közepén végighúzódó vastag eret egy éles késsel vágd le (szinte le kell borotválni). Arra azonban vigyázz, hogy a levél egészben maradjon.

5. A füstölt húst langyos vízzel mosd le. Ha a kolbászt választod, húzd le a bőrét, és vágd el 5-6 cm-es darabokra. Ha az oldalasnál döntesz, úgy vágd el, hogy egy darabban max. 2 csont legyen. A csülökhúst sem kell túl nagy darabokra osztani.

6. A fűszerek (a maradék só, az őrölt feketebors és a fűszerpaprika) előkészítése, ill. a töltelékbe valók kimérése, előkészítése következik.

7. Ezután üsd fel a tojásokat egy kis tálba, tisztítsd meg a fokhagymgerezdeket, és készítsd ide a kihűlt rizst.

8. Egy kisebb fej vöröshagymát vágj nagyon apró kockákra, és tedd rá a rizsre. A nagyobb fej hagymákat vágd hajszál-vékony szeletekre, majd takard le, hogy ne „illatozzék”.

9. Most töröld le a könnyeidet, és mielőtt folytatnád a munkát, igyál meg egy kis pohár vörösbort (ha szereted) mert most jön az igazi munka: össze kell állítani a tölteléket, ami a következőkből áll: darált hús, az apró kockákra vágott hagyma a kihűlt rizzsel, a fokhagyma összezúzva, só, bors, fűszerpaprika, a tojások lazán felverve. Ezeket kézzel, alaposan dolgozd össze, hogy a hús, a fűszerek és a többiek egyenletesen keveredjenek el. Ebből a mennyiségből 12 db tölteléket készíthetsz. Így oszd el, és csomagold be egyenként a levelekbe.

10. A lábos, amiben főzöd, minimum 8 literes legyen. Kend szét az alján a zsír (ha a kísérő hús kolozsvári szalonna, akkor a megadott mennyiséget használd, ha valamelyik másik hús, akkor 30 dekát) több, mint felét. Szórd rá egyenletesen a hagymaszeletek felét, és egy kicsit sózd meg.

11. Terítsd szét s hagymán a szálas káposzta 2/5-öd részét, szórj rá 1 teáskanál fűszerpaprikát, és rakj rá 6 db tölteléket úgy, hogy a feldarabolt füstölt hús/kolbász fele elférjen közöttük. Most ismét a hagyma következik: szórd rá egyenletesen a töltelékre és a húsokra. Enyhén sózd meg, majd terítsd szét rajta a káposzta másik 2/5-öd részét, és arányosan szórj szét rajta 1 teáskanál fűszerpaprikát. A káposztára öntsd rá egyenletesen a maradék zsírt, amit „éppen-hogy” felolvasztasz. Ismét a töltelékek és a füstölt húsok következnek úgy, amint már az előbb leraktad. A szálas káposzta 1/5-öd részével takard be az egészet. Önts alá vizet. Annyit, hogyha a lábos oldalánál belekukkantasz a káposztába, a felszín alatt 2 cm-re lásd meg a vizet. Aztán tűz!

12. Kapcsold be a hőforrást. Ha nem villanyon főzöd, ahol a lábos feneke teljes felületével érintkezik a „platnival”, akkor feltétlen használj lángelosztót. Lassú tűzön főzd, természetesen fedő alatt. Keverni tilos. De nem is tudnád megkeverni. Időnként, a lábos két fülét megfogva mozgasd meg a lábos tartalmát. Az indulásnál hozzáadott víz általában elég. Attól ne félj, hogy vizes marad. Mind elfövi. Attól se félj, hogy zsíros lesz. A káposzta szinte teljesen eltünteti a zsírt. Most már hátradőlhetsz. A töltött káposzta szép lassan fő, és Te biztos lehetsz benne, hogy remekművet alkottál.

Elkészítésének módja tájegységenként változik. Van pl. szabolcsi töltött káposzta, amit paradicsomos lében főznek és berántanak. Nem sorolom az egyéb módon elkészített töltött káposztákat. Koncentráljunk inkább a király őfelségére. Ha egyszer megkóstolod a most megismert töltött káposztát, biztos vagyok benne, hogy nem rántod be többé, ha eddig úgy készítetted. Fontos, hogy helyesen válaszd meg az alapanyagokat. A káposzta, jó, ha valóban Vecsésről származik, és sváb származású „mesterek” savanyítják. A káposztával kapcsolatban még egy jó tanács: új savanyítású káposztából legelőször újév táján érdemes töltött káposztát főzni, mert addigra érnek össze a káposzta ízei (a káposztához adott fűszerekkel és egyebekkel). Ami a húst illeti, inkább Te daráld meg otthon, ha van rá lehetőséged. A töltelékhez a dagadó, vagy a nem kifejezetten sovány tarja a legmegfelelőbb. Ha rám hallgatsz, a tarját választod. Azért ajánlom inkább a tarját, mert ha leválasztod a csontról a húst, a csontból remek húsleves készíthető, és darálás során a tarjával könnyebben tudsz bánni, mint a dagadóval. Természetesen a sertéscomb, vagy a lapocka is tökéletesen megfelel. A kísérő hús füstölt csülök (a csontról lefejtve), vagy füstölt oldalas legyen, de igen finom a húsos, füstölt kolozsvári szalonna, vagy a füstölt szárazkolbász is. Olajat ne használj. Az olaj nem felel meg a töltött káposztához. Sütött zsírt vásárolj. A préselt zsír sem az igazi. A rizs lehet „B” rizs, a kövérebb szemű. A tojás természetesen friss legyen. És még egy fontos dolog: nem lehet kevés töltött káposztát főzni. (úgy értem, pl. 4 db tölteléket). Hidd el, úgy lesz jó, ha nagyobb mennyiséget főzöl meg egyszerre. Nem minden nap pepecsel az ember ilyesmivel. Egyébként lefagyasztható.