SÁFRÁNYOS CSIRKERIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, hámozás, pirítás, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál morzsolt sáfrány
50 dkg rizottórizs
90 dkg lebőrözött, szeletelt csirkemellfilé
6 dkg reszelt parmezán sajt
15 dl forró csirkehúsleves
másfél dl száraz fehérbor
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
12 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy mély lábosban felhevítünk 6 dkg vajat, beletesszük a csirkehúst a vöröshagymával,

és időnként megkeverve, 8 percig pirítjuk, hogy aranybarna legyen. Beletesszük a rizst, és jól elkeverjük, hogy a vaj mindenhol bevonja. Állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük, hogy a rizsszemek áttetszővé váljanak. Hozzáöntjük a bort. Állandóan keverjük 1 percig, amíg a bor elfő.

2. A sáfrányt 4 evőkanálnyi forró levessel elkeverjük. A rizshez adjuk, és állandóan kevergetve addig főzzük, amíg felszívja. Fokozatosan hozzáöntögetjük a maradék levest, merőkanalanként, úgy, hogy a rizs mindig teljesen felszívja, még mielőtt a következőt hozzáadnánk. Nagyjából 20 percig főzzük így, amíg az összes leves elfogy, és a rizs krémes állagú lesz. Sóval, borssal fűszerezzük.

3. Levesszük a rizottót a tűzről, és hozzákeverjük a maradék vajat. Jól elkeverjük, majd a parmezánt is belekeverjük, hogy megolvadjon. Előmelegített tányérokra kanalazzuk, és azonnal tálaljuk.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.