GOMBÁS-KESUDIÓS CSIRKERIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg félbevágott kesudió
35 dkg rizottórizs
25 dkg lebőrözött, kockára vágott csirkemellfilé
8 dkg szeletelt barna csiperkegomba
15 dl csirkehúsleves
másfél dl fehérbor
1 teáskanál őrölt kurkuma
1 fej apróra vágott vöröshagyma
6 dkg vaj
ízlés szerint bazsalikomlevél
ízlés szerint forgácsolt parmezán sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a vöröshagymát, és néha megkeverve 5 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a csirkehúst, és gyakran keverve további 5 percig főzzük. Kicsire vesszük a lángot, beleöntjük a rizst, és jól elkeverjük, hogy a vaj mindenhol érje. Állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük, hogy a rizsszemek áttetszővé váljanak. Belekeverjük a kurkumát, majd hozzáöntjük a bort. Állandóan keverjük 1 percig, amíg a bor elfő.

2. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró levest. Állandóan keverjük, és csak akkor öntjük

a következő adagot, amikor felszívta az előzőt. A lángot közepesre vesszük, hogy a folyadék bugyogjon. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes levest beszívja, és krémessé válik. Nagyjából a főzési idő utolsó 3 percére belekeverjük a gombát és a kesudiót. Sóval, borssal fűszerezzük.

3. A rukkolát 4 tányérra rendezzük. A rizottót rákanalazzuk. Parmezánforgáccsal és bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.

CSIRKE ALAPLEVES

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.