GOMBÁS-KESUDIÓS CSIRKERIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy nagy lábosban, közepes lángon megolvasztjuk a vajat. Beletesszük a vöröshagymát, és néha megkeverve 5 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a csirkehúst, és gyakran keverve további 5 percig főzzük. Kicsire vesszük a lángot, beleöntjük a rizst, és jól elkeverjük, hogy a vaj mindenhol érje. Állandóan kevergetve 2-3 percig főzzük, hogy a rizsszemek áttetszővé váljanak. Belekeverjük a kurkumát, majd hozzáöntjük a bort. Állandóan keverjük 1 percig, amíg a bor elfő.
2. Merőkanalanként hozzáadjuk a forró levest. Állandóan keverjük, és csak akkor öntjük
a következő adagot, amikor felszívta az előzőt. A lángot közepesre vesszük, hogy a folyadék bugyogjon. Körülbelül 20 percig tart, amíg a rizs az összes levest beszívja, és krémessé válik. Nagyjából a főzési idő utolsó 3 percére belekeverjük a gombát és a kesudiót. Sóval, borssal fűszerezzük.
3. A rukkolát 4 tányérra rendezzük. A rizottót rákanalazzuk. Parmezánforgáccsal és bazsalikomlevéllel megszórva tálaljuk.
CSIRKE ALAPLEVES
1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.