MILÁNÓI RIZOTTÓ CSIRKÉVEL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 teáskanál morzsolt sáfrány
50 dkg rizottórizs
90 dkg lebőrözött, vékonyra szeletelt csirkemellfilé
6 dkg forgácsolt parmezán sajt
6 és fél dl csirkehúsleves
másfél dl fehérbor
1 nagyobb fej finomra aprított vöröshagyma
12 dkg vaj
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld

Elkészítés:

1. Egy mély serpenyőben megolvasztunk 6 dkg vajat. Beletesszük a csirkehúst és a vöröshagymát, és kevergetve, közepes hőmérsékleten, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

2. Csökkentjük a lángot, hozzátesszük a rizst, és folytonos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a kissé duzzadni kezdő szemeket a vaj teljesen be nem vonja.

3. Hozzátesszük a bort és a sáfrányt, sózzuk és borsozzuk. Folytonosan kevergetve főzzük, amíg a bor teljesen elpárolog. Beleöntünk 2 merőkanál forró levest, állandóan keverve főzzük, hogy teljesen felszívódjon. Merőkanalanként hozzáöntögetjük a maradék levest, és állandóan keverjük, hogy mindig teljesen beigya a rizs, még mielőtt a következő adagot hozzáadnánk. Addig folytatjuk, amíg az összes leves elfogy, és a rizs krémes állagú lesz. Ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe.

4. Minden tányér rizottót petrezselyemmel díszítünk, megszórjuk parmezánnal, és a maradék vajjal megpöttyözzük.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.