MILÁNÓI RIZOTTÓ CSIRKÉVEL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, pirítás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Egy mély serpenyőben megolvasztunk 6 dkg vajat. Beletesszük a csirkehúst és a vöröshagymát, és kevergetve, közepes hőmérsékleten, 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. Csökkentjük a lángot, hozzátesszük a rizst, és folytonos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg a kissé duzzadni kezdő szemeket a vaj teljesen be nem vonja.
3. Hozzátesszük a bort és a sáfrányt, sózzuk és borsozzuk. Folytonosan kevergetve főzzük, amíg a bor teljesen elpárolog. Beleöntünk 2 merőkanál forró levest, állandóan keverve főzzük, hogy teljesen felszívódjon. Merőkanalanként hozzáöntögetjük a maradék levest, és állandóan keverjük, hogy mindig teljesen beigya a rizs, még mielőtt a következő adagot hozzáadnánk. Addig folytatjuk, amíg az összes leves elfogy, és a rizs krémes állagú lesz. Ez nagyjából 20-25 percet vesz igénybe.
4. Minden tányér rizottót petrezselyemmel díszítünk, megszórjuk parmezánnal, és a maradék vajjal megpöttyözzük.
CSIRKEALAPLÉ
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.