NARANCSOS LEPÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, citromnyomó, edényfogó, habüst, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, reszelő, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: gyúrás, habverés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, tojás szétválasztása, vakon sütés

Adag: 1 sütőforma (24 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
1 evőkanál víz
12 dkg darabolt vaj
2 dkg finomított kristálycukor
15 dkg liszt
A töltelékhez:
9 evőkanál narancslé
2 db reszelt héja narancs
2 csipet só
2 db szétválasztott tojás
5 dkg finomított kristálycukor
5 dkg vaj
másfél dl tejszín
2 evőkanál citromlé
5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés:

1. A lisztet és a cukrot tálba tesszük és a vajat kézzel belemorzsoljuk. A keverékhez adjuk a vizet, lágy tésztává gyúrjuk. Ezt műanyag fóliába csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tésztát egy 24 cm átmérőjű sütőformába téve ismét 30 percre hideg helyre tesszük.

3. A tésztát alufóliával beborítjuk és sütőbabbal megtöltjük 190 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig sütjük Eltávolítjuk a fóliát és a sütőbabot, majd 15 percig tovább sütjük.

4. A töltelékhez a reszelt narancshéjat, -levet, a zsemlemorzsát, a citromlét és a tejszínt egy tálban összekeverjük (1. kép). A vajat és a cukrot lábosban óvatosan összemelegítjük. Elvesszük a tűzhelyről, belekeverjük a tojások sárgáját, egy csipet sót és hozzáadjuk a citromos keverékhez (2. kép).

5. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, és összevegyítjük a citromos keverékkel (3. kép). A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tésztán, és 170 °C-ra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta meg nem szilárdul. Rövid ideig hűlni hagyjuk és még melegen tálaljuk.