PEKÁNDIÓS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, töltés

Adag: 1 piteforma

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A krémhez:
20 dkg pekándió
3 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
9 dkg kristálycukor
12 dkg méz
6 dkg vaj
néhány szem pirított pekándió
Az omlós tésztához:
20 dkg hideg vaj
9 dkg kristálycukor
30 dkg liszt
kevés jéghideg víz

Elkészítés:

1. Az omlós tésztához a lisztet és a cukrot összemorzsoltam a hideg vajjal, majd egy picike jéghideg vízzel segítettem, hogy összeálljon. Kicsit hűtőbe raktam, amíg előmelegítettem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel).

2. Egy cakkos szélű jénai piteformába simítottam gyorsan, a közepét lenyomkodtam sütőpapíron keresztül, majd 15 percig sütöttem (8-10 perc is elegendő…).

3. Közben elkészítettem a krémet. Enyhén megpirítottam a pekándiót, amit Amerikában hickory-diónak is hívnak. (Nem mulasztottam el nyersen is megkóstolni – hasonlít az íze a mi diónkéra.) Összeolvasztottam egy edényben óvatos tűzön a vajat, a mézet, a cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. (Azt nem olvastam sehol, hogy a krémbe tennének pekándiót, de úgy éreztem, nem fog hátrányára válni, ha néhány szemet felaprítva hozzáadok.) Ezután félretettem a masszát hűlni.

4. Régen várt, csodálatos új konyhai gépem rozsdamentes üstjébe 3 tojást ütöttem, beindítottam a masszív keverőt és amikor már felhabosodtak a tojások, részletekben belekanalaztam a mézes szirupot.

5. Közben kivettem a megsült tésztát és kiraktam a gyönyörű pekándió-szemekkel.

6. Erre öntöttem rá a keveréket és már ment is vissza a sütőbe, amelynek hőfokát 175 fokra csökkentettem.

7. 25 perc után megnéztem, majd még 5 percet adtam neki. Ezután kivettem – isteni illata volt. Az éjjelt a fridzsiderben töltötte, másnap diófagylalttal és eperrel tálaltam – nagyon ízlett…

A pekándiós pite az USA déli államainak jellegzetes ünnepi desszertje, elsősorban Hálaadáskor készítik. Az 1930-as évekből származik az első pecan pie recept az amerikai földrészen termő hickory-fa termése és a kukoricaszirup csodás kombinációjával, a new-orleans-iak franciásan pikáns ízvilágával.
Érdekes, hogy a magyar nyelvű receptek nem írják elő az omlós tészta elősütését, szemben az amerikai és ausztrál receptekkel – ezért inkább az utóbbiak mellett döntöttem. A kukoricaszirup is szinte kötelező előírás a tengerentúli receptekben (néhol juharszirup), de én jobbnak tartottam mézzel helyettesíteni, amit viszont egy-két magyar recept ajánlott, meg nem is volt kukoricaszirupom. Summa summarum: ez is fúziós recept lett, mint szinte minden alkotásom.