GÖRÖG BÁRÁNY FETA SAJTTAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, húsdaráló, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás/rétegezés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, zúzás

Adag: 8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg morzsolt feta sajt
90 dkg darált bárányhús
5 evőkanál olívaolaj
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
2 evőkanál apróra vágott oregánó
3 evőkanál Worcestershire szósz
2 evőkanál paradicsompüré
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej finomra vágott vöröshagyma
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 nagyobb szeletelt padlizsán
3 nagyobb burgonya
4 db tojás
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv
10 dl görög joghurt
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben, alacsony hőfokon, 2 evőkanál olajon 10 perc alatt megpirítjuk a hagymát. Egy másik magas falú serpenyőben a darált bárányt, gyakran kevergetve, 10-15 perc alatt barnára sütjük.

2. Belekeverjük a fokhagymát és a paradicsompürét, 2 percig együtt sütjük, hozzáadjuk a párolt hagymát, a paradicsomot, az oregánót, a Worcester-szószt. Felforraljuk. Sózzuk, borsozzuk. 30-40 percig gyöngyözve főzzük, amíg a bárány megpuhul.

3. Közben sós, forró vízben 20-30 perc alatt puhára főzzük a burgonyát héjában. Lecsöpögtetjük, kihűtjük, meghámozzuk, majd vastag szeletekre vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat), légkeverés sütőnél 160 fokra.

4. A padlizsánszeleteket megkenjük a maradék olajjal, a szeleteket két teflon sütőlemezre egymás mellé rakjuk. Mindkét oldalukat 2-3 perc alatt puhára sütjük. A joghurtot, a tojásokat, a parmezán felét összekeverjük egy tálban. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a szerecsendiót.

5. A bárányhúst két 1,4 literes tűzálló tálba vagy 8 kis tűzálló tálba kanalazzuk. Beborítjuk főtt krumplival, fetával, padlizsánszeletekkel. A tetejére öntjük a joghurtszószt, megszórjuk a maradék parmezánnal. 35-40 perc alatt megbarnul a joghurtszósz és a parmezán.

Amikor a bárányhúst, a zöldségeket, a fetát, a joghurtot, a parmezánt az edénybe raktuk, és a 5. pontnak megfelelően megfőztük, kihűthető az étel, és 3 hónapra le is fagyasztható Felhasználásakor egy éjszaka alatt szobahőmérsékleten felengedjük, majd 190 fokon (légkeveréses sütőben 170 fok) 45-50 perc alatt megsüthetjük.