FOKHAGYMÁS-OLAJOS HÁZI SPAGETTI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: chitarra, gyúródeszka, kés, keverőtál, műanyagfólia, szita, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, gyúrás, hámozás, pihentetés, pirítás, szikkasztás, szitálás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A szószhoz:
6 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 és ¼ dl extraszűz olívaolaj
6 evőkanál apróra vágott petrezselyem
A tésztához:
¼ teáskanál só
35 dkg liszt
igény szerint langyos víz

Elkészítés:

1. A tészta készítéséhez szitáljuk össze a lisztet, a kukoricadarát és a sót egy tiszta munkalapra, és csináljunk a közepébe egy kis fészket. Keverjünk bele annyi vizet, hogy egy laza tésztát kapjunk. Gyúrjuk, amíg sima ruganyos tésztát (15-20 perc) kapunk. Formáljunk belőle labdát és tegyük félre 30 percre pihenni.

2. Törjünk darabokat a tésztából és formáljunk belőle spagettit (körülbelül 20 centiméter hosszú szálakat). Hagyjuk száradni egy konyharuha alatt legalább 60 percig.

3. Főzzük meg a tésztát sós, forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt al dente (roppanósra). Szűrjük le és tegyük egy nagy, előmelegített tálba.

4. Forrósítsuk fel az olajat a fokhagymával egy kis serpenyőben alacsony tűz fölött, és süssük a fokhagymát aranyszínűre (3-4 perc).

5. Locsoljuk meg a tésztát a fokhagymás olajjal és a petrezselyemmel. Keverjük össze és tálaljuk melegen.

Az extraszűz olívaolaj a szívre egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Alacsony kalóriatartalmú, de 2-3 evőkanálnyi naponta elegendő. A friss petrezselyemtől és a fokhagymától lesz ez az étel szuperegészséges.