SÜTŐTÖKÖS-SÁFRÁNYOS PAPPARDELLE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tepsi, tésztafőző fazék, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 csipet sáfrány
25 dkg hámozott, kimagozott sütőtök
40 dkg pappardelle
1 db szeletelt mogyoróhagyma
2 evőkanál vaj
4 és fél dkg fenyőmag
½ evőkanál apróra vágott majoránna
½ evőkanál apróra vágott kakukkfű
1 csipet currypor
 dl zöldségalaplé
3 dkg reszelt parmezán sajt
1 és ¼ dl zsíros tejszín
1 dl extraszűz olívaolaj
3 kisebb szeletelt póréhagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Blansírozzuk a póréhagymát 5 percig sós, forrásban lévő vízben. Csöpögtessük le a hagymát jól, és tegyük egy robotgépbe.

2. Adjunk hozzá 3 evőkanál olajat, a tejszínt, a parmezánt, az alaplevet, a curryt, a sót, a borsot, és a géppel keverjük simára.

3. Tegyük a sütőtököt egy kiolajozott tepsire. Locsoljuk meg a maradék olajjal és sóval, borssal ízesítsük. Szórjuk meg a kakukkfűvel, majoránnával és a fenyőmaggal, majd süssük a sütőben puhára 15 perc alatt.

4.Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes tűz fölött. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és süssük puhára 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá a póréhagymapürét és a sütőtököt, és keverjük össze jól.

5. Míg a szósz készül, főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt al dente.

6. Szűrjük le és adjuk a sütőtökös serpenyőhöz. Keverjük össze jól, melegítsük össze magas tűz fölött, és tálaljuk melegen.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.