SÜTŐTÖKÖS-SÁFRÁNYOS PAPPARDELLE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tepsi, tésztafőző fazék, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Blansírozzuk a póréhagymát 5 percig sós, forrásban lévő vízben. Csöpögtessük le a hagymát jól, és tegyük egy robotgépbe.
2. Adjunk hozzá 3 evőkanál olajat, a tejszínt, a parmezánt, az alaplevet, a curryt, a sót, a borsot, és a géppel keverjük simára.
3. Tegyük a sütőtököt egy kiolajozott tepsire. Locsoljuk meg a maradék olajjal és sóval, borssal ízesítsük. Szórjuk meg a kakukkfűvel, majoránnával és a fenyőmaggal, majd süssük a sütőben puhára 15 perc alatt.
4.Olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes tűz fölött. Adjuk hozzá a mogyoróhagymát és süssük puhára 3-4 perc alatt. Adjuk hozzá a póréhagymapürét és a sütőtököt, és keverjük össze jól.
5. Míg a szósz készül, főzzük a tésztát enyhén sós, forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt al dente.
6. Szűrjük le és adjuk a sütőtökös serpenyőhöz. Keverjük össze jól, melegítsük össze magas tűz fölött, és tálaljuk melegen.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.