EPER-REBARBARA FAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fagylaltgép, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, serpenyő, turmixgép, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, fagyasztás, forralás, főzés, habverés, turmixolás

Adag: 1 adag (4 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg eper
20 dkg rebarbara
2 dl habtejszín
 dl zsíros tej
2 evőkanál víz
6 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A rebarbara leveleit levágom, megmosom, a szárát ujjnyi vastagra darabolom.

2. Egy kisebb serpenyőbe teszem a vízzel és a cukorral együtt, felforralom, majd fedő alatt, kis lángon, kb. 10 perc alatt teljesen szétfőzöm. Félre rakom hűlni.

3. Az epret megpucolom, megmosom, és összeturmixolom.

4. Egy tálban összekeverem a kihűlt rebarbarát, az eperturmixot és a tejet, majd 30 percre a fagyasztóba teszem, hogy jól lehűljön.

5. A tejszínt felverem és óvatosan belekeverem a lehűtött gyümölcspépbe, előhűtött fagyigépben 30-40 perc alatt kifagyasztom az egészet.

Martha Stewart receptjéből indultam ki: fél adagot készítettem, dupla annyi gyümölccsel, kicsit másképp elkészítve – így nem sok köze maradt az eredeti recepthez :). De legalább a rebarbara elkészítési módjáról kaptam némi útmutatást, mert korábban sosem használtam még, sőt, nem is kóstoltam. Mint kiderült, ezzel nem is árt tisztában lenni, mert a levele mérgező, és csak a szárát szabad felhasználni. Ezen kívül, ha nyersen kerül az ételbe, a vékony, külső héjától is meg kell tisztítani, főzés esetén ez nem szükséges. A rebarbara Ázsiából származik, a sóskafélék családjába tartozik, íze savanykás, nagyon markáns, ezért érdemes más gyümölcsökkel, például eperrel, almával társítani. Rostokban gazdag, sok vitamint tartalmaz, egyes fajait gyógynövényként is használják.