CSOKIROLÁD Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, spatula, sütő, sütőforma, sütőlap, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, habverés, kikeverés, piskótatészta tekercselése, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 1 sütőforma (8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg durvára tört keserű csokoládé
1 csipet só
3 dl felvert tejszín
2 dkg apróra vágott dióbél
2 dkg apróra vágott mazsola
5 db szétválasztott tojás
17 dkg finomított kristálycukor
3 evőkanál víz
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. Kivajazunk és sütőpapírral kibélelünk egy 30 cm x 20 cm-es sütőformát.

2. A csokoládét a vízzel egy kis fazékban óvatosan felolvasztjuk, majd kissé hűlni hagyjuk.

3. A tojások sárgáját és a cukrot 2-3 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük (1. kép), míg sűrű krémet kapunk. Belekeverjük a csokoládét, a mazsolát és a diót (2. kép).

4. A tojásfehérjét megsózzuk és kemény habbá verjük. Először az egynegyedét, majd apránként a többit is a csokoládékrémhez vegyítjük (3. kép).

5. A tésztát az előkészített formába töltjük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 25 percig sütjük, amíg meg nem szilárdul. Kis ideig hűlni hagyjuk, majd sütőpapírral és egy nedves, tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni.

6. A tésztát egy második, porcukorral meghintett sütőpapírlapra borítjuk. A felső papírt eltávolítjuk.

7. A tésztát tejszínhabbal megkenjük, és a rövidebb oldaláról, a papír segítségével feltekerjük. A kész tekercsek végeit egyenesre vágjuk, és a roládot süteményestálra fektetjük. Fogyasztásig hideg helyre tesszük Tetszés szerint porcukorral megszórjuk.