PORHANYÓS CSOKITORTÁCSKÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőforma, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: forralás, főzés, gőzölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, szitálás, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 dkg finomra aprított fehér csokoládé
2 dkg finomra aprított étcsokoládé
1 csipet só
¼ evőkanál sütőpor
2 dkg kakaópor
3 db elhabart tojás
15 dkg barna cukor
12 dkg puha vaj
12 dkg liszt
A mártáshoz:
2 dkg vaj
7 dkg barna cukor
másfél dl tejszín

Elkészítés:

1. Vékonyan kivajazunk 6 db, 1,7 dl űrtartalmú, kis tűzálló sütőformát.

2. A vajat és a cukrot habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojást.

3. A sót, a kakaóport, a lisztet és a sütőport a keverékbe szitáljuk (1. kép) és összedolgozzuk. Ezután belekeverjük a csokoládét (2. kép).

4. A tésztát elosztjuk az előkészített kis formákban, majd megvajazott alufóliával befedjük, a széleken jól körülnyomkodva.

5. A formácskákat peremes tepsibe állítjuk, és a tepsibe a sütőformácskák fele magasságáig forró vizet töltünk (3. kép).

6. A tortácskákat 180 °C-ra előmelegített sütőben 50 percig gőzölve sütjük, míg a tűpróba során a fémtű száraz nem marad. A formákat kivesszük a tepsiből és félretesszük.

7. A mártáshoz a tejszínt, a cukrot és a vajat egy serpenyőben alacsony hőfokon felforraljuk. Addig hagyjuk főni, amíg a cukor el nem olvad.

8. A tortácskákat tányérra tesszük, leöntjük a mártással, és azonnal tálaljuk