ÁFONYÁS JOGHURT FAGYLALT Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagylaltgép, habverő, konyhai robotgép, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: fagyasztás, főzés, habverés, kikeverés, reszelés, gyalulás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg mascarpone
60 dkg görög joghurt
2 dl hideg tejszín
½ rúd vanília
1 db reszelt héja citrom
10 dkg kristálycukor
A szószhoz:
10 dkg áfonya
5 dkg kristálycukor
½ dl víz

Elkészítés:

1. Az áfonyát egy kisebb lábasban felteszem főni a vízzel és a cukorral együtt. Néhány perc alatt összeforralom, amikor már lekvár állagú, leveszem és félre rakom hűlni.

2. A görög joghurtot, a mascarponét, a cukrot, a reszelt citromhéjat és a vaníliát kézi habverővel kikeverem, hozzáadom az áfonyaszószt is.

3. Végül a tejszínt kemény habbá verem, és beleforgatom a fagyialapba.

4. Az áfonyás krémet a fagyigépbe kanalazom, és 30-40 percig hagyom, hogy kikeverje a fagylaltot.

Korábban már próbáltam a fagyit kézi módszerrel kikeverni, ami abból áll, hogy a fagyit 20 percenként kivesszem a fagyasztóból, átkeverem és visszateszem, mindezt 4-5 alkalommal megismételve. Nem vált be. Hiába kevergettem szorgosan, egy összefagyott jégtömb lett az eredmény, ellenben a fagyigéppel előállított igazi, krémes állagú finomsággal. Olyannyira nagy a kontraszt a két változat között, hogy véleményem szerint nem érdemes fagyigép nélkül belevágni. Persze könnyen beszélek, mert nekem csak fel kellett másznom nagymamámnál a padlásra, hogy előássam az ott porosodó, régi gépünket, amit nem is értek, miért került fel.. Nagyon örülök, hogy végre eszembe jutott! Visszatérve a fagyigép problémára, tény, hogy manapság nagyon sok felesleges konyhai gép van, ami csak a helyet foglalja, de ez, nem az a gép. Sőt, egyik kedves gasztroblogger ismerősöm arról számolt be a napokban, hogy náluk a mélyhűtő is le lett cserélve nagyobbra, részben azért, hogy állandó helye lehessen a fagyigép tartálynak, és bármikor össze lehessen dobni egy gyors fagyit. Mostantól az enyémnek is bérelt helye van.