GARNÉLÁS RIZS KARFIOLLAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 20 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, papírtörlő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, keverve sütés, rák előkészítése

Adag: 3-4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg főtt rizs
25 dkg karfiol
25 dkg nyers, héj nélküli garnélarák
3 db tojás
5 evőkanál napraforgóolaj
1 db 2 cm-es gyömbérgyökér
4 evőkanál sötét szójaszósz
1 evőkanál étkezési keményítő
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A garnélarákot forró vízben megmossuk, és törlőpapírral leitatjuk. Az étkezési keményítőt szójamártással összekeverjük, és a garnélarákhoz forgatjuk.

2. A karfiolt megtisztítjuk, és apró rózsákra bontjuk. A gyömbérgyökeret meghámozzuk és felaprítjuk.

3. A napraforgóolajat a wokban felforrósítjuk. A felvagdalt gyömbért és a karfiolrózsákat állandó kevergetés közben pároljuk. Kb. 5 perc múlva hozzáadjuk a garnélarákot, és néhány percig tovább sütjük.

4. A tojást felverjük és a wokba rakjuk. Kissé hagyjuk megdermedni, beleszórjuk a rizst és alaposan összekeverjük. Sóval, borssal és ízlés szerint további szójaszósszal ízesítjük.

A garnélás rizsnél le is mondhatunk a tojásról, ilyenkor több zöldséget alkalmazzunk helyette, pl. brokkolit, sárgarépát vagy borsót.

PÁROLT RIZS

30 dkg jázminrizs
4.5 dl víz

1. A jázminrizst folyó csapvízben, szitán keresztül addig mossuk, amíg a víz kitisztul.

2. A megadott mennyiségű vízzel feleresztve, egy nagy lábosba tesszük, felforraljuk, és 1 percig forraljuk. Szorosan lefedjük, és a lángot takarékra állítva 10 percig főzzük.

3. Levesszük a lángról, és lefedve 10 percig állni hagyjuk. Tálalás előtt villával fellazítjuk a szemeket. Keverve sült, currys és párolt ételekhez kínáljuk.