„Átkelés a hídon” tészta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, lehabozás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg fehér húsú halfilé
1 db lebőrözött csirkemellfilé
30 dkg rizsmetélt

vagy

30 dkg vékony kínai tojásos metélt
1 evőkanál világos szójaszósz
1 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál só
1 db 1 cm-es, hámozott gyömbér
20 dl csirkehúsleves
20 dkg bok choy

Elkészítés:

1. A tésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint megfőzzük, leöblítjük hideg vízzel, majd félretesszük. Fél perc alatt forró vízben előfőzzük a bok choyt. Leöblítjük hideg vízzel, és félretesszük.

2. Nagy lábosban felforraljuk a húslevest, hozzáadjuk a gyömbért, 1 teáskanál sót és a cukrot, majd leszedjük a habját. Beletesszük a ferdén vékonyra szeletelt csirkehúst, és 4 percig főzzük. Hozzáadjuk a ferdén vékonyra szeletelt halszeleteket, és kis lángon még 4 percig tovább főzzük, vagy amíg a hal és a csirkehús megfő.

3. Beletesszük a tésztát és a bok choyt a világos szójaszósszal együtt, és ismét felforraljuk. Megkóstoljuk, és szükség szerint ízesítjük. Tálakba merve azonnal tálaljuk.

Csirke alapleves

75 dkg csirke farhát
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.