PADLIZSÁNMEGLEPETÉS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés, töltés, vízfürdő, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg paraj
5 dkg mirelit zöldborsó
5 dkg mirelit kukorica
5 dkg makaróni
1 nagyobb padlizsán
1 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 kisebb doboz hámozottparadicsom-konzerv
1 db tojás
3 dkg sajt
néhány friss bazsalikomlevél
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só
Az öntethez:
1 evőkanál kristálycukor
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál fehérborecet
4 evőkanál olívaolaj
néhány friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A meghámozott padlizsánt hosszában vékonyan felszeleteljük (zöldséghámozóval könnyebb) (1. kép). Sós vízbe tesszük, 3-4 percig áztatjuk, majd megszárogatjuk.

2. Kivajazunk négy 1,5 dl-es felfújtformát. Kibéleljük a padlizsánszeletekkel úgy, hogy 3 cm-nyit túllógjon a szélén (2. kép).

3. A makarónit sós vízben kb. 10 percig főzzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a fagyasztott borsót és kukoricát. 2 percig kevergetve pirítjuk.

4. A parajleveleket leforrázzuk a vizet kinyomjuk belőle (3. kép) és durvára vágjuk. Nagy tálban összekeverjük a lecsöpögtetett tésztát, a hagymás zöldségeket, a felkockázott paradicsomot, a parajt, a tojást, a reszelt sajtot. Apróra vágott bazsalikomlevelekkel, sóval, borssal ízesítjük.

5. A tölteléket elosztjuk a padlizsánnal bélelt formákban. A lelógó padlizsánszeletekkel beborítjuk. A formákat vízzel félig teli tepsibe helyezzük, előmelegített, 180 °C-os sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük, amíg megszilárdul. A fokhagymás öntettel meglocsolva tálaljuk.