TORTILLATEKERCS CSIRKESALÁTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kicsontozás, kikeverés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 db tortilla
15 dkg finomra aprított jégsaláta
30 dkg lebőrözött, főtt csirkehús
10 dkg piros, magtalan szőlő
2 szál szeletelt szárzeller
8 dkg vékonyra szeletelt kígyóuborka
1 evőkanál magos mustár
másfél dl csökkentett zsírtartalmú joghurt
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. A joghurtot és a mustárt egy tálban összekeverjük, borssal fűszerezzük. A kicsontozott és kockákra vágott csirkehúst jól megforgatjuk benne, hogy az öntet teljesen bevonja.

2. Egy másik tálban összekeverjük a salátát, az uborkát, a szárzellert és a félbevágott szőlőszemeket.

3. A 8 db puha 20 cm-es, vagy 4 db 25 cm-es tortillát félbehajtjuk, majd megint félbe, így jól kézben tartható tölcsért készíthetünk. Töltsük meg félig a salátával, aztán szedjünk a tetejére a húsból. Az összes tortillát így készítjük el. Azonnal tálaljuk.

TORTILLA

10 dkg kukoricaliszt
15 dkg búzaliszt
2.5 dl víz

1. A kétféle átszitált lisztet nagy tálban összekeverjük (1. kép). A közepébe mélyedést készítünk, amelybe apránként beleöntjük a meleg vizet.

Széles, lapos késsel kemény tésztává keverjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. 3 percig erőteljesen gyúrjuk (2. kép), amíg sima lesz.

2. A tésztát annyi adagra osztjuk, ahány tortillát szeretnénk. Egyszerre csak 1 adagot nyújtunk ki lisztezett deszkán, nagyon vékonyra (papírvékonyságúra) (3. kép). Félretesszük, és ugyanezt megismételjük a többi adaggal is. A még ki nem nyújtott adagokat műanyag fóliával letakarva tároljuk, nehogy kiszáradjanak.

3. A vastag falú, szárazon hagyott palacsintasütőt vagy a lapos kerámia sütőtálat felmelegítjük, és a tortillákat egyenként kisütjük (4. kép). Ha a széle kezd felpöndörödni, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Néhány másodperc sütési idő bőven elegendő! Ha a lepergett liszt kezd megégni a serpenyőben, töröljük ki nedvszívó konyhai papírral.