ALFÖLDI CSIRKÉS RIZSES HÚS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: kés, lábas, sütő, tűzálló edény, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, pirítás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg hosszúszemű fehér rizs
1 db csirke
1 csapott mokkáskanál fűszerpaprika
1 csapott evőkanál egész bors
1 nagyobb csokor apróra vágott petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
30 dkg hasábokra vágott zellergumó
30 dkg karikára vágott fehérrépa
40 dkg karikára vágott sárgarépa
1 evőkanál libazsír

vagy

½ dl olaj
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A petrezselyemzöld, a rizs és az olaj kivételével, egyszerre hideg vízbe téve, félpuhára főzzük az összes hozzávalót (köztük lábat, fejet, nyakat és a belsőségeket is tartalmazó csirkét is, kisebb-nagyobb darabokra vágva). A habját nem szükséges leszedni. A sózásnál ügyeljünk rá, hogy több kell belőle, mint egy sima leveshez, mert a később belekerülő rizzsel is számolni kell.

2. A rizst, forró olajban, üvegesre futtatjuk, majd ráöntjük az egész levest. Hozzáadjuk a petrezselyemzöldet. Felforraljuk, villával összekeverjük, majd lefedjük, és a sütőben, 100–110 °C-n, készre pároljuk.

3. Amikor kész, villával, lazán összekeverjük.

Gazdagíthatjuk 20 – 25 dkg zöldborsóval is. Készíthetjük sertéshúsból is, de ekkor tanácsos a zöldségeket a hagyma kivételével, később hozzáadni a leveshez.

A fenti mennyiségben hozzáadott fűszerpaprika nem teszi pirossá az ételt.