Milánói makaróni Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dl paradicsompüré
40 dkg sampinyon gomba
20 dkg durvára vágott főtt füstölt sonka

vagy

20 dkg durvára vágott főtt füstölt tarja
1 csapott evőkanál morzsolt kakukkfű
1 csapott evőkanál morzsolt bazsalikom
1 csapott evőkanál kristálycukor
½ dl olívaolaj
5 dkg vaj
1 fej karikára vágott vöröshagyma

vagy

1 szál karikára vágott póréhagyma
ízlés szerint só
A szóráshoz:
5 dkg reszelt parmezán sajt
A tésztához:
50 dkg spagetti

vagy

50 dkg penne

vagy

50 dkg makaróni
½ dl olaj
1 púpozott evőkanál só

Elkészítés:

1. Forró vaj és olaj keverékébe dobjuk a laskára vágott gombát. Megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot, és a gomba kiengedett levében pároljuk, majd zsírjára sütjük.

2. Kicsit pirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a húst. Sózzuk, s néhány perc alatt összepároljuk, zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a paradicsompürét. Kis tűzön, gyakran kevergetve sűrű mártássá főzzük. A főzés vége előtt 1-2 perccel, hozzáadjuk a fűszereket.

3. A „lobogó” sós, olajos vízben, nem túl puhára, roppanósra (al dente) főzzük a tésztát, majd leszűrjük, lecsepegtetjük. Leöblíteni, pláne hideg vízzel, vétek.

4. Családiasan tálalva, összekeverjük a tésztát és a ragut (olaszul: sugo-t) vagy a tányérban keverjük össze őket. A sajttal mindenki igénye szerint szórja meg.

Extra szűz-, vagy szűz olívaolajat sütésre használni nem tanácsos.

A spagettit vagy más hosszúmetéltet mindig két nagy villa segítségével keverjük össze, hogy mindenütt jól bevonja a mártás. Egyes konyhafelszerelési boltokban speciális spagettivillák kaphatók. Mindkét kezünkbe egy-egy villát fogva könnyen a tészta alá tudunk nyúlni minden oldalról, a közepe felé növelve a spagettihalmot. Addig folytatjuk, amíg a mártás mindenütt jól be nem lepi a tésztát.