THAI KÓKUSZOS CSIRKEHÚSLEVES Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, préselés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kókuszkrém
2 db lebőrözött, vékonyra szeletelt csirkemellfilé
12 dkg száraz üvegtészta
4 szál vékonyra szeletelt újhagyma
6 dkg babcsíra
1 evőkanál frissen préselt/facsart zöldcitromlé
2 evőkanál thai halszósz
1 db kimagozott, finomra vágott piros chilipaprika
2 db kaffircitromlevél
1 db 1 cm-es, friss gyömbér
1 ág tört ázsiai citromfű
12 és fél dl zöldségleves

vagy

12 és fél dl csirkehúsleves
ízlés szerint friss korianderzöld

Elkészítés:

1. A tésztát 20 percre langyos vízbe áztatjuk, amíg megpuhul. A csomagoláson feltüntetett módon főzhetjük is. Jól lecsepegtetjük és félretesszük.

2. Nagy lábosban nagy lángon felforraljuk a csirke- vagy zödséglevest. A lángot kisebbre vesszük, és hozzáadjuk az ázsiai citromfűt, a nagyon finomra aprított gyömbért, a vékonyra csíkozott kaffircitromleveleket, a chilit, és 5 percig főzzük.

3. Beletesszük a csirkehúst, és főzzük még 3 percig, vagy amíg a hús kifehéredik. Ekkor belekeverjük a kókuszkrémet, a halszószt és a zöldcitromlét. Három perc múlva hozzáadjuk a babcsírát az újhagymával (csak a zöld részét használjuk), és még 1 percig főzzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint ízesíthetjük még halszósszal vagy citromlével. A citromfűágat kivesszük.

4. A tésztát 4 tálkába osztjuk. A levest újra felforraljuk, majd a tálkákba merjük. A forró leves felmelegíti a tésztát. Korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.

ZÖLDSÉGALAPLÉ

0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.