ALMÁS BORÍTOTT PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, magház eltávolító, serpenyő, spatula, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 1 egész (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 nagyobb golden alma
4 db tojás
½ kávéskanál sütőpor
5 evőkanál tej
5 dkg finomliszt
12 dkg finomított kristálycukor
1 kávéskanál őrölt fahéj
6 dkg vaj

Elkészítés:

1. A meghámozott almákat, miután csutkájukat eltávolítottuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Elválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.

2. Közepes hőfokon előmelegítünk egy fémfülű serpenyőt.

3. Beletesszük a vajat (ne használjunk margarint, mert ez a sütés során elválik a cukortól). Megolvasztjuk: aztán hozzákeverjük a fahéjat és a cukor felét. Levesszük a tűzről.

4. Kissé egymásra csúsztatva, kintről befelé haladva, kör alakban a serpenyőbe rendezzük az almaszeleteket (1. kép). Ne túl szorosan; egymást csak részben fedjék, hogy egyenletesen puhuljanak.

5. Visszatesszük a serpenyőt, és további 10 percig hevítjük; ezalatt az alma megpuhul, de még nem fő szét. Egy villa hegyével óvatosan szúrjunk az almába. Ha már könnyen beleszalad a villa, elkészült (2. kép).

6. Közben előmelegítjük a sütőt (6-os fokozat, 200 fok). Egy közepes nagyságú tálban villával simára keverjük a lisztet, a tejet, a sütőport és a tojássárgákat, majd félretesszük.

7. Az elektromos habverő legmagasabb fokozatán lágy habbá verjük a tojásfehérjét és a megmaradt cukrot. Műanyaglapáttal óvatosan a tojássárgás keverékhez adjuk.

8. A serpenyőben lévő almaszeleteket beborítjuk a tojásos keverékkel. Nagyobb fémkanálból lassan öntsük a tésztát az almaszeletekre. Vigyázzunk, hogy ne mozduljanak el (3. kép)! Ezt követően a műanyaglapáttal egyenletesen elsimítjuk.

9. A tésztát a sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd óvatos mozdulattal előmelegített tálra borítjuk.