ALMÁS BORÍTOTT PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, magház eltávolító, serpenyő, spatula, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, sütés, tojás szétválasztása
Adag: 1 egész (6-8 főre)
Elkészítés:
1. A meghámozott almákat, miután csutkájukat eltávolítottuk, 3 mm vastag szeletekre vágjuk. Elválasztjuk a tojások fehérjét és sárgáját.
2. Közepes hőfokon előmelegítünk egy fémfülű serpenyőt.
3. Beletesszük a vajat (ne használjunk margarint, mert ez a sütés során elválik a cukortól). Megolvasztjuk: aztán hozzákeverjük a fahéjat és a cukor felét. Levesszük a tűzről.
4. Kissé egymásra csúsztatva, kintről befelé haladva, kör alakban a serpenyőbe rendezzük az almaszeleteket (1. kép). Ne túl szorosan; egymást csak részben fedjék, hogy egyenletesen puhuljanak.
5. Visszatesszük a serpenyőt, és további 10 percig hevítjük; ezalatt az alma megpuhul, de még nem fő szét. Egy villa hegyével óvatosan szúrjunk az almába. Ha már könnyen beleszalad a villa, elkészült (2. kép).
6. Közben előmelegítjük a sütőt (6-os fokozat, 200 fok). Egy közepes nagyságú tálban villával simára keverjük a lisztet, a tejet, a sütőport és a tojássárgákat, majd félretesszük.
7. Az elektromos habverő legmagasabb fokozatán lágy habbá verjük a tojásfehérjét és a megmaradt cukrot. Műanyaglapáttal óvatosan a tojássárgás keverékhez adjuk.
8. A serpenyőben lévő almaszeleteket beborítjuk a tojásos keverékkel. Nagyobb fémkanálból lassan öntsük a tésztát az almaszeletekre. Vigyázzunk, hogy ne mozduljanak el (3. kép)! Ezt követően a műanyaglapáttal egyenletesen elsimítjuk.
9. A tésztát a sütőben 10 perc alatt aranybarnára sütjük, majd óvatos mozdulattal előmelegített tálra borítjuk.