ANANÁSZOS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: edényfogó, grillező, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütőlap, sütőpapír, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg málna
1 nagyobb ananász
6 evőkanál brandy
6 evőkanál porcukor
12 db palacsinta
A vaníliakrémhez:
3 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor
½ kávéskanál vaníliaaroma
3 db tojássárgája
2 és fél dl tej

Elkészítés:

1. Kisütjük a palacsintákat.

2. A vaníliakrémhez felforraljuk a tejet, majd levesszük a tűzről. Egy másik edényben addig verjük a tojássárgáját a vaníliaaromával és a cukorral, amíg sűrű és világos színű lesz, ekkor belekeverjük a lisztet. Hozzáöntjük a forró tej felét, miközben folyamatosan keverjük, majd az egész keveréket visszaöntjük a lábosba, miközben folyamatosan tovább keverjük. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük, felforraljuk, majd még 1 percig főzzük. Kis tálba töltjük. A bőrösödés elkerülése érdekében nyomjunk egy megnedvesített zsírpapírt a felszínére, majd tegyük a hűtőbe.

3. Tálalás előtt 45 perccel, miután éles késsel lemetszettük a két végét, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk az ananászt, és mindkét feléből kivesszük a kemény részt. Ezután a gyümölcsöt keresztben fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, és félretesszük.

4. Közepes sűrűségű szűrőn egy kanál hátával áttörjük a málnát; a szűrőben maradt magokat kidobjuk, a málnapépet félretesszük.

5. Előmelegítjük a grillsütőt. 3 palacsintát a sütőlemezre helyezünk, és mindegyiket megkenjük kb. 2 evőkanálnyi vaníliakrémmel, majd néhány ananászszeletet teszünk rá.

6. Az ananászszeletekre további 2 evőkanál vaníliakrémet simítunk. Egy másik palacsintával befedjük, és ananászszeletet teszünk a tetejére. Meghintjük 1 evőkanál porcukorral.

7. A sütőlemezt a forró grillsütőbe tesszük, és 6-8 percig sütjük a töltött palacsintákat, hogy a cukor karamellizálódjon. Kivesszük a sütőlemezt, és a palacsintákat nagyobb süteményes- vagy lapostányérra csúsztatjuk. Tálalásig melegen tartjuk. A fenti műveletsort ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

8. Tálaláskor a meleg palacsinták köré merjük a málnapépet. Minden adagot meglocsolunk kb. 1 evőkanál brandyvel, s ha szeretjük, szórhatunk rá még porcukrot. Friss málnaszemekkel díszítjük.

Ha az ananász bóbitájából könnyűszerrel ki tudunk húzni egy levelet, akkor biztosan érett. Ha túl érett, akkor barna színű, puha és könnyen benyomható. Vásárláskor nyugodtan próbáljunk meg kihúzni egy levelet.

PALACSINTATÉSZTA

1 db felvert tojás
12 dkg finomliszt
igény szerint tej
igény szerint víz
A sütéshez::
kevés olaj

1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojást, a tejet és a vizet összekeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a e keverék felét, míg sima, csomómentes lesz. Belekeverjük a tál oldalára ragadt masszát, majd a megmaradt folyadékot és egy kis olajat. Legalább 30 percig állni hagyjuk.

2. Olajjal kikenünk egy palacsintasütőt és egy nagyobb serpenyőt. Közepes lángon mindkettőt felmelegítjük.

3. Egy tejmerőkanálnyi tésztamasszát öntünk a palacsintasütőbe (ha nyeles mércével adagoljuk a tésztát, egyforma vastagságú palacsintákat kapunk), és ezt addig mozgatjuk, míg a massza egyenletesen eloszlik. Kb. 2 percig sütjük a palacsintát.

4. Amikor a teteje szilárd, az alja pedig megpirult, széles, lapos késsel körben fellazítjuk a szélét.

5. A palacsintát a másik forróserpenyőbe borítjuk, és további fél percig sütjük. Ezalatt a palacsintasütőben elkezdhetünk egy másikat sütni.

6. Az elkészült palacsintát sütőpapírra vagy zsírpapírra csúsztatjuk. A fenti műveletsort addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. A palacsintákat azonnal fogyasztjuk, vagy fóliába csomagolva fagyasztjuk.