ANANÁSZOS PALACSINTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, grillező, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, sütőlap, sütőpapír, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Kisütjük a palacsintákat.
2. A vaníliakrémhez felforraljuk a tejet, majd levesszük a tűzről. Egy másik edényben addig verjük a tojássárgáját a vaníliaaromával és a cukorral, amíg sűrű és világos színű lesz, ekkor belekeverjük a lisztet. Hozzáöntjük a forró tej felét, miközben folyamatosan keverjük, majd az egész keveréket visszaöntjük a lábosba, miközben folyamatosan tovább keverjük. Állandóan kevergetve sűrűre főzzük, felforraljuk, majd még 1 percig főzzük. Kis tálba töltjük. A bőrösödés elkerülése érdekében nyomjunk egy megnedvesített zsírpapírt a felszínére, majd tegyük a hűtőbe.
3. Tálalás előtt 45 perccel, miután éles késsel lemetszettük a két végét, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk az ananászt, és mindkét feléből kivesszük a kemény részt. Ezután a gyümölcsöt keresztben fél centiméter vastag szeletekre vágjuk, és félretesszük.
4. Közepes sűrűségű szűrőn egy kanál hátával áttörjük a málnát; a szűrőben maradt magokat kidobjuk, a málnapépet félretesszük.
5. Előmelegítjük a grillsütőt. 3 palacsintát a sütőlemezre helyezünk, és mindegyiket megkenjük kb. 2 evőkanálnyi vaníliakrémmel, majd néhány ananászszeletet teszünk rá.
6. Az ananászszeletekre további 2 evőkanál vaníliakrémet simítunk. Egy másik palacsintával befedjük, és ananászszeletet teszünk a tetejére. Meghintjük 1 evőkanál porcukorral.
7. A sütőlemezt a forró grillsütőbe tesszük, és 6-8 percig sütjük a töltött palacsintákat, hogy a cukor karamellizálódjon. Kivesszük a sütőlemezt, és a palacsintákat nagyobb süteményes- vagy lapostányérra csúsztatjuk. Tálalásig melegen tartjuk. A fenti műveletsort ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
8. Tálaláskor a meleg palacsinták köré merjük a málnapépet. Minden adagot meglocsolunk kb. 1 evőkanál brandyvel, s ha szeretjük, szórhatunk rá még porcukrot. Friss málnaszemekkel díszítjük.
PALACSINTATÉSZTA
1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojást, a tejet és a vizet összekeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a e keverék felét, míg sima, csomómentes lesz. Belekeverjük a tál oldalára ragadt masszát, majd a megmaradt folyadékot és egy kis olajat. Legalább 30 percig állni hagyjuk.
2. Olajjal kikenünk egy palacsintasütőt és egy nagyobb serpenyőt. Közepes lángon mindkettőt felmelegítjük.
3. Egy tejmerőkanálnyi tésztamasszát öntünk a palacsintasütőbe (ha nyeles mércével adagoljuk a tésztát, egyforma vastagságú palacsintákat kapunk), és ezt addig mozgatjuk, míg a massza egyenletesen eloszlik. Kb. 2 percig sütjük a palacsintát.
4. Amikor a teteje szilárd, az alja pedig megpirult, széles, lapos késsel körben fellazítjuk a szélét.
5. A palacsintát a másik forróserpenyőbe borítjuk, és további fél percig sütjük. Ezalatt a palacsintasütőben elkezdhetünk egy másikat sütni.
6. Az elkészült palacsintát sütőpapírra vagy zsírpapírra csúsztatjuk. A fenti műveletsort addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. A palacsintákat azonnal fogyasztjuk, vagy fóliába csomagolva fagyasztjuk.