HABKAGYLÓK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 85 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csőrbetétek, habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, pihentetés, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 6 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db tojásfehérje
17 dkg finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. Előmelegítjük a sütőt (1-es fokozat, 140 fok). Egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral vagy alufóliával.

2. Az elektromos habverő legmagasabb fokozatán lágy habbá verjük a tojásfehérjét.

3. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, minden egyes adag után tovább verve a habot, míg fényes és kemény lesz (1. kép).

4. A tojáshabot nyomózsákba tesszük, és hat 10 cm átmérőjű csigaformát nyomunk a kibélelt sütőlemezre. Hagyjunk közöttük 2-3 cm távolságot!

5. A maradék habból csillagcsövön át díszítő szegélyt nyomunk a csigaformákra (2. kép).

6. A habot 45 percig inkább szárítjuk, mintsem sütjük, ekkor a sütőt lekapcsoljuk, és a habkagylókat további 45 percig a meleg sütőben hagyjuk.

7. Ezután 10 percig, a sütőlemezrácsra helyezve, hűlni hagyjuk, majd széles, lapos késsel meglazítjuk, és óvatosan rácsra szedjük a kagylókat. Megvárjuk, míg teljesen kihűlnek.

8. Ha nem azonnal tálaljuk a habkagylókat, zárt dobozban tároljuk a felhasználásig.