HABGOMBÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: csőrbetétek, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, habverés, pihentetés, sütés, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 1 tepsi (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg étcsokoládé
3 db tojásfehérje
17 dkg finomított kristálycukor
igény szerint kakaópor

Elkészítés:

1. A legkisebb fokozaton (1/4-es fokozat, 95 fok) meglangyosítjuk a sütőt. Egy nagy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral vagy fóliával. Az elektromos habverő legmagasabb fokozatán lágy habbá verjük a tojásfehérjét. Kanalanként hozzáadjuk a cukrot, minden egyes adag után továbbverve a habot, míg fényes és kemény lesz.

2. Nagy lyukú nyomócsővel 24 db 4 cm átmérőjű, gombakalaphoz hasonló halmocskát nyomunk a sütőlemezre (1. kép).

3. A maradék tojáshabból 24 kis, kb. 3 cm magas hegyes végű tönköcskét – gombaszárat – készítünk (2. kép).

4. 105 percig sütjük, ekkor kikapcsoljuk a sütőt, és a habot további 30 percig benne hagyjuk. A sütőlemezt rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.

5. Darabokra törjük az étcsokoládét, kisebb edényben, gőz fölött, gyakran kevergetve felolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk.

6. Egy kis kés hegyével óvatosan lyukat fúrunk a „gombafejek” aljába, kevés olvadt csokoládé töltünk bele, majd a gombafejek egész alját bekenjük csokoládéval (3. kép).

7. A „gombaszárak” hegyes végét a csokoládéval töltött lyukba nyomjuk (4. kép).

8. Kb. 60 percig állni hagyjuk, hogy a csokoládé megszilárduljon. Jól záródó dobozban tartjuk. Mielőtt felszolgálnánk a „gombákat”, a kalapjukat meghintjük kakaóporral.