KÉK ÁFONYÁS, FAHÉJAS TORTÁCSKÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, szita
Eljárások: grillezés, habverés, hűtés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, szitálás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fahéjhabhoz:
½ teáskanál őrölt fahéj
1 evőkanál porcukor
1 csésze félzsíros tejszín
12 és fél dkg créme fraiche
A grillezéshez:
 ml olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tortácskákhoz:
43 dkg író
2 és fél dl friss, kék áfonya

vagy

2 és fél dl mélyhűtött, kék áfonya
30 dkg sima liszt
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál őrölt fahéj
5 dkg porcukor
2 nagyobb kissé felvert tojás

Elkészítés:

1. Melegítsünk elő egy sütőlemezt a barbecue-n vagy a grillen közepes hőmérsékletűre.

2. A fahéjhab készítéséhez verjük fel a tejszínt, a porcukrot és a fahéjat, amíg lágy csúcsokat alkot. Adjuk hozzá a créme fraiche-t, és keverjük össze vele. Fedjük le és felhasználásig tegyük a hűtőbe.

3. A tortácskák készítéséhez szitáljuk a lisztet, a sütőport és a fahéjat egy közepes méretű tálba. Keverjük hozzá a cukrot. Verjük fel a tojásokat az íróval egy közepes tálban. Adjuk az írós tojáshoz a kék áfonyát és a szilárd összetevőket, és keverjük, amíg egyenletes lesz a massza.

4. Kenjük meg a grillt az olvasztott vajjal. Kanalazzunk körülbelül 1/4 csésze (60 ml) tésztát a grillre, és süssük, amíg a felszínén buborékok kezdenek megjelenni és az alsó felük aranybarnára sül, oldalanként 1-2 percig.

5. Forrón tálaljuk egy kanálnyi fahéjhabbal és porcukorral megszórva.

E meleg tortácskákat reggelire vagy tízóraira szolgáljuk fel, esetleg desszertként a családi étkezés végén.