Cukkini- és kukoricaropogós Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 25 perc  Munkaidő: 15 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, grillező, keverőtál, konyharuha, reszelő, sütőlap, szűrőlapát, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, szikkasztás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db cukkini
1 cső morzsolt kukorica
2 evőkanál napraforgóolaj
½ kisebb fej szeletelt lilahagyma
9 dkg morzsolt feta sajt
2 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál finomra vágott korianderzöld
2 evőkanál finomra vágott menta
7 és fél dkg sima liszt
2 db kissé felvert tojás
1 evőkanál chilidzsem
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
5 dl tzatziki

Elkészítés:

1. A cukkinit gyaluljuk durvára és tiszta konyharuhával facsarjuk ki belőle a felesleges nedvességet.

2. Melegítsünk elő egy sütőlemezt a barbecue-n vagy a grillen közepes hőmérsékletűre.

3. Tegyük a cukkinit, a kukoricát, a hagymát, a fetát, a petrezselymet, a koriandert és a mentát egy közepes edénybe. Adjuk hozzá a lisztet és ízesítsük sóval, borssal. Keverjük össze alaposan. Keverjük össze a tojást a csililekvárral. Adjuk a cukkinis keverékhez, és gyorsan keverjük el egyenletesre.

4. Kenjük meg a grillt az olajjal. Helyezzünk púpozott evőkanálnyi halmokat a grillre a cukkinis keverékből, és kissé lapítsuk le. Süssük őket, amíg belül is átsülnek és aranybarnára pirulnak, oldalanként 3-4 percig.

Forrón tálaljuk őket a tzatzikival.

E kis ropogós falatkákat a grillről lekapva forrón, a tetejükön nagyobb mennyiségű tzatzikival kínáljuk. A zöldségekből készült ropogós tele van vitaminokkal, míg a tzatziki kalciumban gazdag.

Chililekvár

9 dkg chilipaprika
18 dkg nagyszemű piros chilipaprika
2 evőkanál tamarindpüré
2 fej finomra vágva hagyma
1.25 dl olaj
2 nagyobb piros húsú kaliforniai paprika
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 evőkanál thai halszósz
10 dkg világos barna cukor vagy
10 dkg pálmacukor

1. Melegítsünk elő egy barbecue-t vagy a grillsütőt közepesen forróra.

2. Tegyük rá a kaliforniai paprikákat a grillrácsra, és időnként megforgatva süssük, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy mély tálba, fedjük le celofánnal, és 15 percig hagyjuk hűlni.

3. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk kockára.

4. Kesztyűben magozzuk ki és vágjuk finomra a nagy piros és a thai csilipaprikákat.

5. Hevítsük fel az olajat egy közepes, nehéz aljú lábasban közepes-kis lángon. Tegyük hozzá a hagymát és puhulásig, körülbelül 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát, állítsuk a lángot takarékra és főzzük, a vége felé gyakrabban megkeverve, amíg sűrű és sötétvörös lesz (körülbelül 60 perc).

6. Adjuk hozzá a pálmacukrot, a halszószt és a tamarindpürét, majd 15 perc alatt főzzük be sűrűre és ragacsosra.

7. A chililekvárt kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le. Tálalás előtt egy éjszakát hűtsük. Hűvös, sötét helyen 6 hónapig eltartható. Felbontás után hűtőben tároljuk.

Tzatziki

37.5 dkg görög joghurt
1 db kígyóuborka
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál friss, finomra aprított menta
1 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 teáskanál só

1. Hosszában hámozzuk meg az uborkát, de hagyjuk meg a héját. Vágjuk félbe és kanállal kaparjuk ki a magjait. A húsát gyaluljuk durván le.

2. Helyezzük az uborkát egy szűrőbe, szórjuk meg a sóval és hagyjuk 20 percig lecsepegni.

3. Kézzel nyomkodjuk ki az uborkából a maradék levet. Húsát helyezzük át egy közepes, mély tálba. Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlevet, az olajat, a mentát és a fokhagymát, és alaposan keverjük át.

4. Használjuk fel azonnal vagy légmentesen záródó tartóban, 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.