Cukkini- és kukoricaropogós Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 25 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, grillező, keverőtál, konyharuha, reszelő, sütőlap, szűrőlapát, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, szikkasztás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A cukkinit gyaluljuk durvára és tiszta konyharuhával facsarjuk ki belőle a felesleges nedvességet.
2. Melegítsünk elő egy sütőlemezt a barbecue-n vagy a grillen közepes hőmérsékletűre.
3. Tegyük a cukkinit, a kukoricát, a hagymát, a fetát, a petrezselymet, a koriandert és a mentát egy közepes edénybe. Adjuk hozzá a lisztet és ízesítsük sóval, borssal. Keverjük össze alaposan. Keverjük össze a tojást a csililekvárral. Adjuk a cukkinis keverékhez, és gyorsan keverjük el egyenletesre.
4. Kenjük meg a grillt az olajjal. Helyezzünk púpozott evőkanálnyi halmokat a grillre a cukkinis keverékből, és kissé lapítsuk le. Süssük őket, amíg belül is átsülnek és aranybarnára pirulnak, oldalanként 3-4 percig.
Forrón tálaljuk őket a tzatzikival.
Chililekvár
1. Melegítsünk elő egy barbecue-t vagy a grillsütőt közepesen forróra.
2. Tegyük rá a kaliforniai paprikákat a grillrácsra, és időnként megforgatva süssük, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy mély tálba, fedjük le celofánnal, és 15 percig hagyjuk hűlni.
3. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk kockára.
4. Kesztyűben magozzuk ki és vágjuk finomra a nagy piros és a thai csilipaprikákat.
5. Hevítsük fel az olajat egy közepes, nehéz aljú lábasban közepes-kis lángon. Tegyük hozzá a hagymát és puhulásig, körülbelül 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát, állítsuk a lángot takarékra és főzzük, a vége felé gyakrabban megkeverve, amíg sűrű és sötétvörös lesz (körülbelül 60 perc).
6. Adjuk hozzá a pálmacukrot, a halszószt és a tamarindpürét, majd 15 perc alatt főzzük be sűrűre és ragacsosra.
7. A chililekvárt kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le. Tálalás előtt egy éjszakát hűtsük. Hűvös, sötét helyen 6 hónapig eltartható. Felbontás után hűtőben tároljuk.
Tzatziki
1. Hosszában hámozzuk meg az uborkát, de hagyjuk meg a héját. Vágjuk félbe és kanállal kaparjuk ki a magjait. A húsát gyaluljuk durván le.
2. Helyezzük az uborkát egy szűrőbe, szórjuk meg a sóval és hagyjuk 20 percig lecsepegni.
3. Kézzel nyomkodjuk ki az uborkából a maradék levet. Húsát helyezzük át egy közepes, mély tálba. Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlevet, az olajat, a mentát és a fokhagymát, és alaposan keverjük át.
4. Használjuk fel azonnal vagy légmentesen záródó tartóban, 4-5 napig tárolhatjuk a hűtőszekrényben.