PALACSINTATÉSZTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, palacsintasütő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: kevert tészta kikeverése, pihentetés, sütés

Adag: 1 adag (8-10 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db felvert tojás
12 dkg finomliszt
igény szerint tej
igény szerint víz
A sütéshez:
kevés olaj

Elkészítés:

1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojást, a tejet és a vizet összekeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a e keverék felét, míg sima, csomómentes lesz. Belekeverjük a tál oldalára ragadt masszát, majd a megmaradt folyadékot és egy kis olajat. Legalább 30 percig állni hagyjuk.

2. Olajjal kikenünk egy palacsintasütőt és egy nagyobb serpenyőt. Közepes lángon mindkettőt felmelegítjük.

3. Egy tejmerőkanálnyi tésztamasszát öntünk a palacsintasütőbe (ha nyeles mércével adagoljuk a tésztát, egyforma vastagságú palacsintákat kapunk), és ezt addig mozgatjuk, míg a massza egyenletesen eloszlik. Kb. 2 percig sütjük a palacsintát.

4. Amikor a teteje szilárd, az alja pedig megpirult, széles, lapos késsel körben fellazítjuk a szélét.

5. A palacsintát a másik forróserpenyőbe borítjuk, és további fél percig sütjük. Ezalatt a palacsintasütőben elkezdhetünk egy másikat sütni.

6. Az elkészült palacsintát sütőpapírra vagy zsírpapírra csúsztatjuk. A fenti műveletsort addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. A palacsintákat azonnal fogyasztjuk, vagy fóliába csomagolva fagyasztjuk.

A palacsinta fagyasztva 2 hónapig eláll. A kihűlt, egymásra halmozott palacsinták közé tegyünk sütőpapírt, csomagoljuk őket szorosan műanyag- vagy alufóliába, címkézzük fel, és tegyük a mélyhűtőbe. Szobahőmérsékleten kb. 2 óra alatt engednek fel. Becsomagolva hagyjuk kiolvadni.
A palacsintát sokféleképpen tálalhatjuk: kettőbe-hajtva, feltekerve, egymásra rakva, töltelékkel vagy anélkül – mindegyik más és más lesz. Az egyik fele mindig barnább, mint a másik, ezért amikor hajtogatjuk vagy feltekerjük, legyen a halványabbik fele fölül, mert így a gusztusosabb, barnább oldala lesz látható.