PALACSINTATÉSZTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, palacsintasütő, tortalapát, tűzhely
Eljárások: kevert tészta kikeverése, pihentetés, sütés
Adag: 1 adag (8-10 darab)
Elkészítés:
1. A lisztet tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojást, a tejet és a vizet összekeverjük és fokozatosan hozzákeverjük a e keverék felét, míg sima, csomómentes lesz. Belekeverjük a tál oldalára ragadt masszát, majd a megmaradt folyadékot és egy kis olajat. Legalább 30 percig állni hagyjuk.
2. Olajjal kikenünk egy palacsintasütőt és egy nagyobb serpenyőt. Közepes lángon mindkettőt felmelegítjük.
3. Egy tejmerőkanálnyi tésztamasszát öntünk a palacsintasütőbe (ha nyeles mércével adagoljuk a tésztát, egyforma vastagságú palacsintákat kapunk), és ezt addig mozgatjuk, míg a massza egyenletesen eloszlik. Kb. 2 percig sütjük a palacsintát.
4. Amikor a teteje szilárd, az alja pedig megpirult, széles, lapos késsel körben fellazítjuk a szélét.
5. A palacsintát a másik forróserpenyőbe borítjuk, és további fél percig sütjük. Ezalatt a palacsintasütőben elkezdhetünk egy másikat sütni.
6. Az elkészült palacsintát sütőpapírra vagy zsírpapírra csúsztatjuk. A fenti műveletsort addig ismételjük, amíg az összes tészta el nem fogy. A palacsintákat azonnal fogyasztjuk, vagy fóliába csomagolva fagyasztjuk.