CSOKOLÁDÉDOBOZ GYÜMÖLCCSEL ÉS HABBAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyomózsák, sütőforma, tepsi, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: áttörés, csokoládé temperálása, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, habverés, hűtés, kikeverés

Adag: 1 tepsi (6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
70 dkg eper
4 és fél dl tejszín
18 dkg csokoládés tortabevonó
2 evőkanál tej
18 dkg porcukor
6 dkg vaj
18 dkg áttört, zsíros tehéntúró
3 dkg kakaópor
A díszítéshez:
néhány mentalevél

Elkészítés:

1. Egy 23 centiméteres élű, négyzet alakú tepsit felfordítunk. Alufóliával beborítjuk, hogy sima doboz formát kapjunk, majd visszafordítva kivesszük ebből a tepsit, és most az így kapott fóliadobozt helyezzük a tepsibe. Elsimítjuk a gyűrődéseket, hogy a csokoládédobozt majd könnyen ki tudjuk venni a formából.

2. Egy kis tálban, kevergetve, gőz fölött felolvasztjuk a darabokra tört tortabevonót, amíg folyékony és sima lesz.

3. Az olvadt csokoládét a tepsibe öntjük, és ezt addig döntögetjük, amíg a csokoládé az oldalait és az alját is bevonja. Igyekezzünk, hogy a szélek egyenlő magasságúak legyenek (lásd lejjebb). Egy percre hűtőszekrénybe tesszük, majd a dermedt csokoládéréteget az előbbi módon bevonjuk egy újabb olvadt csokoládéréteggel, hogy a doboz fala erősebb legyen. Kb. 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, amíg teljesen megdermed.

4. Közben elkészítjük a tölteléket: A kakaóport 2-3 evőkanál forrásban lévő vízben feloldjuk. Robotgéppel kikeverjük a túrót a vajjal (ne használjunk margarint, mert a töltelék túl puha és nehezen vágható lesz tőle). Hozzáadjuk a porcukrot, a kihűlt kakaóoldatot és a tejet, majd habosra keverjük.

5. Kemény habbá verünk 3,5 dl tejszínt, és műanyaglapát segítségével a túrós keverékhez adjuk.

6. A fóliával együtt kiemeljük a csokoládédobozt a tepsiből (lásd lejjebb), és óvatosan lehántjuk róla a fóliát. A dobozt tálra állítjuk, belesimítjuk a túrókrémes tölteléket, majd 120 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük, hogy ez is megdermedjen.

7. Kis tálban kemény habbá verjük a maradék tejszínt. Habzsákból nagy csillagcsővel 2-3 centiméter széles keretet nyomunk a töltelékre.

8. A keretet kitöltjük félbevágott nagy eperszemekkel, melyekre díszítésképpen tehetünk néhány mentalevelet. A maradék epret külön kínáljuk a desszerthez.

A csokoládédoboz elkészítése:

a) A megolvadt, meleg csokoládét lassan öntjük a fóliával bélelt tepsibe (1. kép)

b) A tepsit ide-oda döntögetjük, hogy a folyékony csokoládé mindenütt beborítsa (2. kép)

c) Óvatosan, a a fóliával együtt kiemeljük a csokoládédobozt a tepsiből (3. kép)

Igazán nem boszorkányság elkészíteni ezt a fantasztikusan mutatós és finom édességet, ha pontosan követjük az alábbi részletes utasításokat, a vendégek azonban valószínűleg mestercukrásznak gondolják alkotóját.
A gazdag étcsokoládé meg a könnyű, friss eper és tejszínhab meghökkentő kontrasztja, a nem mindennapi látvány még fényesebbé tehet bármilyen különleges alkalmat, ünnepet.

CSOKOLÁDÉBEVONÓ

5 dkg keserű kakaópor
2 evőkanál vaj
1 teáskanál vaníliakivonat
30 dkg porcukor
2 evőkanál meleg víz

1. Egy tálba szórjuk a porcukrot, hozzáadjuk a kakaót.

2. Vízfürdő fölött hozzáadjuk a vajat, vaníliakivonatot, vizet.

3. Gyöngyöző víz felett állandóan kevergetjük. 3 perc alatt kenhető sűrűségű lesz.