MÁLNÁS-NARANCSOS RÉTEGES PISKÓTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 75 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, gőzölés, habverés, hűtés, kikeverés, lerakás, préselés, reszelés, gyalulás, törés

Adag: 8-10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb narancs
35 dkg málnalekvár
22 dkg málna
2 evőkanál narancslé
2 evőkanál narancslikőr
30 dkg piskótalap
6 dkg étcsokoládé
1 evőkanál zselatin
2 kávéskanál narancsos cukor
2 csomag vaníliakrémpor
4 és fél dl tejszín
A díszítéshez:
néhány citromlevél

Elkészítés:

1. A szögletes piskótát 3 lapra vágjuk, és a lapokat a narancslével elkevert likőrrel meglocsoljuk.

2. A tejszín kétharmadát felverjük, és belekeverjük a málnát.

3. Egy piskótalapot megkenünk 1-2 evőkanálnyi mag nélküli málnalekvárral, rátesszük a következőt, és erre 3 evőkanál lekvárt kenünk.

4. Rátesszük a felső lapot a tortára.

5. A tortát 12 darabra vágjuk. Az utasítás szerint elkészítjük a vaníliakrémet és a narancsos cukorral ízesítjük. Hozzáreszelünk egy kevés narancshéjat.

6. Egy kis tálba 5 evőkanál vizet merünk, rászórjuk a zselatint, majd 5 percig állni hagyjuk, hogy felpuhuljon. A tálat gőz fölött addig melegítjük, míg a zselatin tökéletesen fel nem oldódik, ekkor langyosra hűtjük, majd a vaníliakrémhez adjuk.

7. Darabokra törjük a csokoládét, és egy kis tálban, gőz fölött, gyakran kevergetve megolvasztjuk. Ha sima, levesszük a tűzről.

8. A vaníliakrém egyharmadát egy nagy üvegtálba öntjük, elosztjuk rajta a málnalekvár felét, majd újabb réteg vaníliakrém következik. Ezt az olvadt csokoládéval locsoljuk meg.

9. A tortaszeletek egy részét elrendezzük a tál szélén.

10. A megmaradt szeleteket kis darabokra rágjuk, és következő rétegként a tálba szórjuk. Ráöntjük a megmaradt csokoládét, majd a tetejére kanalazzuk a málnás tejszínhabkeveréket.

11. A vaníliakrém utolsó harmadával bevonjuk az édesség tetejét, és erre rásimítjuk a megmaradt málnalekvárt.

12. A tálat lefedve kb. 4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

13. A maradék tejszínt kemény habbá verjük, és díszeket nyomunk belőle az édesség tetejére. Narancsgerezdekkel, málnával és citromlevéllel díszítve még vonzóbb lesz ez a desszert.