JOGHURTBAN PÁCOLT BÁRÁNY CUKKINIVAL ES BORSÓVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, keverőtál, lábas, műanyagfólia, séfkés, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, grillezés, hámozás, kikeverés, pácolás, préselés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A bárányhoz:
12 db csontos bárányborda
2 és fél dl natúr joghurt
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál finomra aprított menta
3 evőkanál finomra aprított kapor
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A mentás-zöldborsós cukkinihez:
3 db hosszában félbevágott, szeletelt cukkini
30 dkg mirelit zöldborsó
12 és fél dkg szeletelt pecorino sajt
4 evőkanál olívabogyó
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
1 db hámozott sós citrom
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A bárány előkészítéséhez keverjük össze az olajat, a citromlevet, a kaprot, a mentát és a fokhagymát egy közepes tálban. Tegyük bele a báránybordákat, sózzuk, borsozzuk őket, majd forgassuk meg a pácban. Fedjük le és tegyük hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.

2. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillsütőt közepes, magas hőfokúra, valamint egy sütőlemezt magas hőmérsékletűre.

3. A mentás-zöldborsós cukkini készítéséhez kenjük meg a cukkinit 2 evőkanál olajjal, és grillezzük, amíg megpuhul és sötét csíkok sülnek rá (oldalanként 1-2 perc). Forraljunk vizet egy kisebb lábasban, és főzzük puhára a zöldborsót. Alaposan csepegtessük le.

4. Keverjük össze a cukkinit, a borsót, a citromlevet, a tartósított citrom felszeletelt héját, valamint a maradék evőkanál olajat egy közepes tálban. Sózzuk, borsozzuk, és forgassuk össze alaposan. Adjuk hozzá a pecorinót, és lazán forgassuk össze.

5. A báránybordákat ízlés szerint süssük (oldalanként 2-4 perc).

Forrón tálaljuk őket a zöldborsós cukkinival.

A pecorino Olaszországból származó juhsajt. Ha nem jutunk hozzá, sós ricottával vagy görög fetával helyettesíthetjük.