Marhabélszín rösztivel és tormakrémmel Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, citromnyomó, grillező, habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, papírtörlő, reszelő, séfkés, sütő, sütőlap, szűrőlapát, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, főzés, grillezés, habverés, hámozás, kikeverés, párolás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A rösztihez:
2 nagy burgonya
½ kisebb fej vékonyra szeletelt hagyma
1 db kissé felvert tojás
2 evőkanál sima liszt
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
6 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A spenóthoz:
2 evőkanál vaj
35 dkg spenót
½ db leve citrom
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
A steak kenéshez:
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
A steakhoz:
4 szelet bélszín
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A tormakrémhez:
4 evőkanál finomra reszelt torma
12 és fél dkg créme fraiche
1 és ¼ dl félzsíros tejszín
1 evőkanál vörösborecet
1 evőkanál dijoni mustár
ízlés szerint frissen őrölt fehér bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt magas hőmérsékletűre, és egy sütőlapot közepesen magas hőmérsékletűre.

2. A tormakrém készítéséhez keverjük össze a créme fraiche-t, a tormát, a mustárt és az ecetet egy edényben. A tejszínt verjük kemény habbá. Keverjük a tejszínhabot a tormás keverékhez és sózzuk, borsozzuk.

3. A röszti készítéséhez reszeljük durván le a burgonyát. Tiszta konyharuha felhasználásával facsarjuk ki belőle a felesleges nedvességet. Egy közepes tálban keverjük össze a burgonyát, a hagymát, a tojást és a lisztet. Ízesítsük sóval, borssal és tegyük félre. Keverjük össze az olajat és a vajat egy kisebb edényben és tegyük félre azt is.

4. A steakek készítéséhez kenjük meg őket olajjal és ízesítsük sóval, borssal. Grillezzük a hússzeleteket, amíg ízlés szerint átsülnek, oldalanként 3-5 percig. Tegyük őket egy tányérra, fedjük és helyezzük meleg helyre 5 percet pihenni.

5. A röszti sütéséhez a vajas keverék felét kenjük a sütőlapra. Kanalazzunk rá 4, egyforma méretű burgonyahalmot és lapítsuk el őket, hogy valamivel nagyobbak legyenek, mint a szeletek. Kenjük meg őket a maradék vajjal, süssük aranyszínűre és ropogósra, oldalankét 3-4 perc alatt. Tartsuk őket melegen.

6. A spenót elkészítéséhez olvasszuk még a vajat a sütőlapon, tegyük rá a spenótot és facsarjuk rá a citrom levét. Gyakran forgatva dinszteljük, amíg összeesik (1-2 perc). Ízesítsük, sóval, borssal.

7. A tálaláshoz a tányér közepére helyezzünk egy rösztit, helyezzük rá a steaket, majd a spenótot, végül kanalazzunk a tetejére tormakrémet.

A röszti svájci lepény, ami durvára reszelt burgonyából készül, néha hagymával, szalonnával, sajttal vagy zöld fűszerekkel ízesítve. Serpenyőben sütik ki és forrón tálalják. Eredetileg reggelire készítették, de ma már gyakran uzsonnára vagy köretnek tálalják.