PULYKA DIÓS QUINOÁVAL ÉS FÜGÉVEL Téma: Egyéb kategória
Eszközök: filéző kés, grillező, hústű, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, grillezés, kikeverés, pihentetés, pirítás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Tegyük a vizet és a megmosott, lecsepegtetett quinoát egy lábasba és magas lángon forraljuk fel. Csökkentsük a tüzet takarékra, fedjük le és főzzük, amíg a folyadékot magába szívja, körülbelül 15 percig. Tegyük át egy nagy, mély tálba és tegyük félre hűlni.
2. Miután kihűlt, adjuk hozzá a pisztáciát, a diót és a rukkolát, és keverjük el velük.
3. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt közepes-magas hőfokra.
4. Fektessünk két szelet szalonnát kissé átfedve egy tiszta munkalapra, és helyezzünk rájuk két szelet fügét. Fektessük rájuk a pulykafilét a szalonnák közepére. Csavarjuk a szalonnát a pulyka köré és rögzítsük fogpiszkálóval. A többivel is így járjunk el.
5. A göngyölt pulykát kenjük meg olajjal és grillezzük, amíg megpuhul és aranybarnára sül, oldalanként körülbelül 5 percig. Tegyük őket egy tányérra, fedjük le és hagyjuk meleg helyen pihenni 5 percig.
A pulykát vastagon szeleteljük fel, és tálaljuk forrón a quinoával és a chililekvárral.
CHILILEKVÁR
1. Melegítsünk elő egy barbecue-t vagy a grillsütőt közepesen forróra.
2. Tegyük rá a kaliforniai paprikákat a grillrácsra, és időnként megforgatva süssük, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy mély tálba, fedjük le celofánnal, és 15 percig hagyjuk hűlni.
3. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk kockára.
4. Kesztyűben magozzuk ki és vágjuk finomra a nagy piros és a thai csilipaprikákat.
5. Hevítsük fel az olajat egy közepes, nehéz aljú lábasban közepes-kis lángon. Tegyük hozzá a hagymát és puhulásig, körülbelül 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát, állítsuk a lángot takarékra és főzzük, a vége felé gyakrabban megkeverve, amíg sűrű és sötétvörös lesz (körülbelül 60 perc).
6. Adjuk hozzá a pálmacukrot, a halszószt és a tamarindpürét, majd 15 perc alatt főzzük be sűrűre és ragacsosra.
7. A chililekvárt kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le. Tálalás előtt egy éjszakát hűtsük. Hűvös, sötét helyen 6 hónapig eltartható. Felbontás után hűtőben tároljuk.