PULYKA DIÓS QUINOÁVAL ÉS FÜGÉVEL Téma: Egyéb kategória

Eszközök: filéző kés, grillező, hústű, keverőtál, lábas, séfkés, szűrő, tűzhely
Eljárások: burkolás, darabolás, szeletelés, filézés, forralás, főzés, grillezés, kikeverés, pihentetés, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 db filézett pulykahús
2 dl quinoa
3 dkg pirított, durvára vágott dió
2 db friss, szeletelt füge
5 dl víz
4 dkg összevagdalt pisztácia
2 és fél dkg vágott rukkola
8 szelet húsos pancetta
A tálaláshoz:
másfél csésze chilidzsem

Elkészítés:

1. Tegyük a vizet és a megmosott, lecsepegtetett quinoát egy lábasba és magas lángon forraljuk fel. Csökkentsük a tüzet takarékra, fedjük le és főzzük, amíg a folyadékot magába szívja, körülbelül 15 percig. Tegyük át egy nagy, mély tálba és tegyük félre hűlni.

2. Miután kihűlt, adjuk hozzá a pisztáciát, a diót és a rukkolát, és keverjük el velük.

3. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt közepes-magas hőfokra.

4. Fektessünk két szelet szalonnát kissé átfedve egy tiszta munkalapra, és helyezzünk rájuk két szelet fügét. Fektessük rájuk a pulykafilét a szalonnák közepére. Csavarjuk a szalonnát a pulyka köré és rögzítsük fogpiszkálóval. A többivel is így járjunk el.

5. A göngyölt pulykát kenjük meg olajjal és grillezzük, amíg megpuhul és aranybarnára sül, oldalanként körülbelül 5 percig. Tegyük őket egy tányérra, fedjük le és hagyjuk meleg helyen pihenni 5 percig.

A pulykát vastagon szeleteljük fel, és tálaljuk forrón a quinoával és a chililekvárral.

A quiona gabonaszerű növény, melyet az Andokban évszázadok óta termesztenek. Ugyanolyan módon lehet megfőzni, mint a rizst. A quiona gluténmentes, ezért ideális azok számára, akiknek ételallergiájuk van.

CHILILEKVÁR

9 dkg chilipaprika
18 dkg nagyszemű piros chilipaprika
2 evőkanál tamarindpüré
2 fej finomra vágva hagyma
1.25 dl olaj
2 nagyobb piros húsú kaliforniai paprika
3 gerezd finomra vágva fokhagyma
3 evőkanál thai halszósz
10 dkg világos barna cukor vagy
10 dkg pálmacukor

1. Melegítsünk elő egy barbecue-t vagy a grillsütőt közepesen forróra.

2. Tegyük rá a kaliforniai paprikákat a grillrácsra, és időnként megforgatva süssük, amíg a héjuk felhólyagosodik és megfeketedik. Tegyük őket egy mély tálba, fedjük le celofánnal, és 15 percig hagyjuk hűlni.

3. Hámozzuk meg és magozzuk ki a paprikákat, majd vágjuk kockára.

4. Kesztyűben magozzuk ki és vágjuk finomra a nagy piros és a thai csilipaprikákat.

5. Hevítsük fel az olajat egy közepes, nehéz aljú lábasban közepes-kis lángon. Tegyük hozzá a hagymát és puhulásig, körülbelül 5 percig pirítsuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát, állítsuk a lángot takarékra és főzzük, a vége felé gyakrabban megkeverve, amíg sűrű és sötétvörös lesz (körülbelül 60 perc).

6. Adjuk hozzá a pálmacukrot, a halszószt és a tamarindpürét, majd 15 perc alatt főzzük be sűrűre és ragacsosra.

7. A chililekvárt kanalazzuk a befőttesüvegekbe és zárjuk le. Tálalás előtt egy éjszakát hűtsük. Hűvös, sötét helyen 6 hónapig eltartható. Felbontás után hűtőben tároljuk.